Verkoop lp's in Engeland op hoogste peil in 18 jaar

De verkoop van lp's in Engeland is dit jaar het miljoen gepasseerd. Daarmee is de afzet van de traditionele vinylschijf in het Verenigd Koninkrijk weer terug op het niveau van 1996, de hoogtijdagen van de Britpop.

Fabricage van LP's in een perserij in Haarlem. Beeld ANP
Fabricage van LP's in een perserij in Haarlem.Beeld ANP

,,In een tijd dat we het allemaal hebben over digitale muziek, mag het feit dat deze fraaie fysieke geluidsdragers nog altijd zo populair zijn als iets fantastisch beschouwd worden,'' zei Martin Talbot, die in Engeland de officiële hitlijsten coördineert, in een interview met BBC Radio 5. Hij kondigde aan dat er in Engeland binnenkort ook weer een specifieke vinyl-hitlijst zal komen.

In de eerste helft van dit jaar was het de lp-versie van het in 2013 verschenen Arctic Monkeys-album AM, dat de vinylverkoop een flinke duw vooruit gaf. Maar behalve hippe jongeren blijken ook de oudere rockers vinylconsumenten.

Dubbel-lp's
Van het nieuwe Pink Floyd album The Endless River werden in de week van verschijnen in Engeland zesduizend dubbel-LP's verkocht. Nog altijd slechts een fractie van het aantal downloads, maar geen enkele andere langspeelplaat ging na 1997 in de eerste week zo snel over de toonbank.

Ook de heruitgaven van Led Zeppelin en het verzamelalbum Nothing Has Changed van David Bowie blijken het vinyl kopende publiek aan te spreken. Met inachtneming van de komende feestdagen wordt verwacht dat de lp-verkoop in Engeland dit jaar nog zal stijgen tot 1,2 miljoen.

Nederland kreeg in oktober van dit jaar reeds een officiële lp-hitlijst, de Vinyl 50. Daarin staat deze week Pink Floyd bovenaan en de verzamelaar van Bowie op 3. Daartussen staat nog Sonic Highways, het nieuwe album van Foo Fighters

Meer over