Verkoop dvd's en muziek op web stijgt

Na jaren van neergang lijkt de internationale muziekindustrie te stabiliseren. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2004 van de Internationale Federatie van de Phonografische Industrie (IFPI)....

Van onze verslaggever

Volgens de Federatie zijn de beste resultaten sinds vijf jaar te danken aan goede verkopen van geluidsdragers en muziek-dvd's in vooral de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Hierdoor worden slechte verkoopcijfers van geluidsdragers in Azië en Europa rechtgetrokken.

Wereldwijd werd vorig jaar 33,6 miljard dollar omgezet met de verkoop van geluidsdragers, een daling van 1,3 procent. De verkoop van muziek-dvd's is wereldwijd gestegen met 23,2 procent. In ontwikkelingslanden begint de verkoop van muziekcassettes af te nemen, ten gunste van de cd.

De resultaten in Europa en Azië zijn volgens de federatie minder, omdat hier de piraterij het weligst tiert. Cd's en dvd's worden gekopieerd en verkocht, en muziek wordt zonder betaling gedownload op websites als Grokster en Morpheus. Dit leidt tot slechte verkoopcijfers in met name Duitsland en Japan.

Een aantal grote platenmaatschappijen en filmstudio's bereiden zich voor op een zaak tegen deze 'sharing-sites', die volgende week dient bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

De legale online-verkoop van muziek is volgens de Federatie sterk toegenomen. In 2004 werden tien keer zoveel nummers tegen betaling gedownload als in 2003. In Amerika, Engeland, Frankrijk en Duitsland - de belangrijkste afzetmarkten - werden meer dan 200 miljoen nummers van het net gehaald.

De stijging zet door, want in Amerika is de online-verkoop in 2005 alweer verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de verkoop van muzikale ringtones voor mobiele telefoons, waarvoor rechten aan de makers moeten worden afgedragen, stijgt.

De muziekfederatie denkt dat de relatief goede jaarresultaten zijn te danken aan een zich herstellende economie, en aan een aantal grote releases. Van acht platen werden in 2004 meer dan acht miljoen exemplaren verkocht. De grootste verkopers waren U2, Eminem, Usher, Norah Jones, Robbie Williams, Avril Lavigne, Shania Twain en Destiny's Child. In 2003 waren er maar vijf 'vijf-miljoeners'. In Groot-Brittannië waren vier van de vijf best verkopende platen debuutalbums.

Meer over