Verademing om grijze muizen als Rutte en Asscher te zien

Beeld de Volkskrant

Het was zo leuk geweest, de politicus uithangen. Maar nu Eva Jinek, specialist in VNL-lijsttrekkers, hem het vuur na aan de schenen legde en ook dat kereltje aan de overkant op hem in ging hakken, begon de lol er wel wat vanaf te raken. Had hij zijn vorige baan nog maar. Dan had hij iets over dat leuke slavische smoeltje kunnen zeggen. Iets snedigs over Freek Vonk en z'n superlange slang. Maar nee. Nu moest Jan Roos zich ineens 'waardig gedragen'. Hoe lang duurde dit programma in hemelsnaam? Waar bleef die te harde muziek?

We zagen Jeroen Pauw rustig achterover leunen. Niemand aan tafel die zijn hulp nodig had. Ja, Jan Roos misschien. De man wiens bril een grotere neus verdient was overigens niet de enige die het zwaar had. Tunahan Kuzu werd door Mariëlle Tweebeeke door de mangel gehaald, het geriatrische wonderkind van 50Plus kon voor de zoveelste keer de AOW en WAO niet uit elkaar houden, en Fleur Agema, door Wilders het podium op geduwd omdat-ie zelf liever in 140 tekens campagne voert, durfde de afwezigheid van het onderwerp 'armoede' in het partijprogramma te verdedigen door te verwijzen naar de beperkte ruimte op een A4'tje.

De Betrouwbare Mannetjes genieten met volle teugen. Van EenVandaag, via Nieuwsuur en Pauw & Jinek, naar de zendtijd voor politieke partijen. Toch goed dat de nummer 13 op de lijst van Nieuwe Wegen zichzelf op prime time met de iPhone in de selfie-stand alvast even aan het Nederlandse publiek voorstelt. Nee, wij missen niks. Ja goed, Humberto. Maar verder zien we echt alles. Zelfs Het Lagerhuis, het monster van Frankenstein dat door Matthijs van Nieuwkerk met een stroomstoot weer tot leven is gewekt. En voor de reprise hebben ze een aantal schreeuwers gevonden die Henk Bres met terugwerkende kracht een soort Wiener Sängerknabe doen lijken.

Niemand had de Brexit en Trump zien aankomen, omdat er niet naar de gewone man geluisterd zou zijn. Maar wij doen hier niet anders. Sterker, wij zitten al jaren af te tellen tot het geschreeuw eindelijk voorbij is. En ondertussen denkt de gewone man dat-ie zelf dan maar de Tweede Kamer in moet en ligt het wrakhout dat op de golf van populisme is meegekomen op het strand te rotten.

Nee, afgezet tegen al die onkunde was het een verademing om grijze muizen als Rutte, Asscher, Pechtold, Buma, en Roemer aan het werk te zien. Mannen van wie we al jaren dachten dat we er klaar mee waren. Kijk ze eens rustig met elkaar debatteren. Of een interview doorkomen zonder over hun eigen veters te struikelen. Heel knap. De slimste jongens van de havo. De topscorers van het achtste elftal. De gemiddelde meisjes in een groep nog gemiddelder vriendinnen.

Allemaal dankzij de nieuwkomers. De brokkenmakers. De amateurs. De mannen en vrouwen die zichzelf schromelijk overschatten. Zij zijn het die zorgen dat de middelmaat kan uitblinken. Gaat het straks toch nog ergens om.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Maar wie zorgt er dan nu voor de hunebedden?

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over