Venetië verkoopt zijn kunst

De gemeente Venetië verkoopt topkunst uit eigen bezit. Dat moet de financiële nood van de stad lenigen. 'Binnenkort kunnen we onze kleuterscholen niet meer betalen.'

Venetië kampt met hoge kosten door stijgend waterpeil. Beeld ANP
Venetië kampt met hoge kosten door stijgend waterpeil.Beeld ANP

De Noord-Italiaanse stad Venetië dreigt niet alleen door water, maar ook door schulden overspoeld te worden. Luigi Brugnaro, de burgemeester van de stad, wil daarom een aantal kunstwerken verkopen, waaronder werken van Gustav Klimt en Marc Chagall. Die werken zouden samen zo'n 400 miljoen euro opbrengen.

'Venetië wil een voorbeeld zijn voor andere Italiaanse steden', zei de Venetiaanse burgemeester vrijdag. 'Schuld staat het economische herstel van Italië in de weg. Als we de schuld verlagen, halen we een serieuze last van onze schouders.'

Met de verkoop van het schilderij Judith II (Salome) van Gustav Klimt (1862-1918) zou de stad naar schatting 70 miljoen euro kunnen opstrijken. Momenteel hangt het schilderij in Ca'Pesaro, het museum voor moderne kunst dat de gemeente meer dan honderd jaar geleden opende in een stadspaleis aan Canal Grande. Naar eigen zeggen verkoopt Bugnaro de moderne meesters opdat hij geen renaissancekunst van eigen bodem van de hand hoeft te doen. 'De Oostenrijkse kunstenaar Klimt, noch Chagall, die in Rusland geboren is, zijn rechtstreeks verbonden met onze stad. Hun werk verkopen is dus aanvaardbaar in moeilijke economische omstandigheden.'

Hard nodig

Het geld dat de stad met de verkoop wil opstrijken is hard nodig. De funderingen van de Middeleeuwse palazzo's zinken in de zee, terwijl de stad kampt met het stijgende waterpeil. Ook moet Venetië haar kanalen zien schoon te houden. Dit jaar alleen al is de Venetiaanse schuld opgelopen tot 64 miljoen euro - mede door een corruptieaffaire. 'Binnenkort kunnen we zelfs onze kleuterscholen niet meer betalen', aldus burgemeester Bugnaro.

Ook ander Venetiaans erfgoed is slachtoffer geworden van bezuinigingen. Ondanks luid protest werd in 2012 het Fontego dei Tedeschi, een leegstaand Venetiaans palazzo uit de 16e eeuw, verkocht aan de familie Benetton. Met behulp van de Nederlandse sterarchitect Rem Koolhaas verbouwen de Benettons (bekend van het gelijknamige modemerk) het oude palazzo nu tot een winkelcentrum.

Te koop: 'Judith II' van Gustav Klimt. Beeld Ca' Pesaro - Galleria Internazionale d'Arte Moderna
Te koop: 'Judith II' van Gustav Klimt.Beeld Ca' Pesaro - Galleria Internazionale d'Arte Moderna

Bureaucratie

De Italiaanse overheid slaagt er nauwelijks is om geld te verdienen met de vele musea en kunstschatten in het land. De kunstinstellingen zuchten onder bureaucratie en gebrek aan ondernemerschap, is de opvatting van minister van Cultuur Dario Franceschini. In augustus stelde hij bij twintig staatsmusea een nieuwe directeur aan met de opdracht meer geld te kloppen uit de zakken van de bezoekers.

Ook buiten Italië komt het onder druk van de crisis en geldtekort voor dat overheden of overheidsinstellingen kunstwerken verkopen om een gat in de begroting te dichten. Vorig jaar verkocht het Duitse casino Westspiel, dat in handen is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, twee werken van Andy Warhol voor 134 miljoen euro.

Portugal bracht na veel protest en juridisch getouwtrek 85 werken van de Spaanse schilder Joan Miro (1893-1983) naar de veiling. Die zullen naar schatting 36 miljoen euro opbrengen. De schilderijen vielen de staat in 2008 in de schoot na het redden van de bank Banco Português de Negócios. De bank kwam in problemen door de wereldwijde financiële crisis en had de Miro's in de bedrijfscollectie.

Meer over