Venetië bekroont Ang Lee

Ang Lee's Brokeback Mountain heeft zaterdag in Venetië de Gouden Leeuw gewonnen voor de beste film in de competitie van de 62ste editie van de Mostra Internazinale d'Arte Cinematografica....

Het ruim twee uur durende drama, naar een kort verhaal van Annie Proulx,gaat over de onmogelijke liefde tussen twee Amerikaanse cowboys, die begintin 1963 en twintig jaar later eindigt.

In de Sala Grande van het Palazzo del Cinema bedankte een ontroerde Leede jury en het festival namens iedereen die aan de film had meegewerkt. Hijsprak van 'een grote eer'.

Tijdens het festival had de regisseur alleen het maken van de film aleen prijs genoemd. 'Op de set van Brokeback Mountain vond ik mijn liefdevoor filmmaken terug. Die was ik, zonder dat ik er erg in had, kwijtgeraakttijdens het maken van veeleisende megaproducties als Crouching Tiger,Hidden Dragon en Hulk.'

Brokeback Mountain was Lee's goedkoopste productie sinds hij in 1994 EatDrink Man Woman maakte. De film werd gemaakt met Canadees geld en opgenomenin Calgary, Canada.

De 51-jarige Lee, die geboren werd in Taiwan en zich in 1978 in deVerenigde Staten vestigde, won eerder al twee keer de hoofdprijs op hetfestival van Berlijn, in 1993 met The Wedding Banquet en in 1996 met Senseand Sensibility. In 2001 verdiende hij met Crouching Tiger, Hidden Dragonvier Oscars, waaronder die voor beste niet-Engelstalige film.

George Clooney's Good Night, and Good Luck, die vanaf de eerste dag hetfavorietenlijstje aanvoerde van de Italiaanse critici en het publiek, moesthet doen met twee troostprijzen.

Clooney en Grant Heslov kregen de prijs voor het beste scenario; DavidStrathairn werd bekroond als beste acteur. Hij speelt de Amerikaanseanchorman Edward R. Murrow, die aan het begin van de jaren vijftig in hetgeweer kwam tegen senator McCarthy en diens heksenjacht op vermeendecommunisten.

Ook Les amants réguliers, een liefdesverhaal tegen de achtergrond vande studentenrevolte in Parijs in 1968, won twee prijzen. Philippe Garrelontving de Zilveren Leeuw voor de beste regie. Cameraman WilliamLubtchansky, die de film schoot in schitterend zwart-wit, kreeg de prijsvoor de beste technische bijdrage.

De jury, met onder anderen de Italiaanse setontwerper en artdirectorDante Ferretti en de regisseurs Amos Gitai, Edgar Reitz en Claire Denis,gaf zijn Speciale Juryprijs aan Abel Ferrara. Hij maakte deItaliaans-Amerikaanse coproductie Mary, een pamflet over God en liefde,Israël en Palestina, censuur, de apocrieve evangelieën, en, zoals altijdbij Ferrara, schuld, boete en vergeving.

De prijs voor de beste actrice was voor Giovanna Mezzogiorno, dehoofdrolspeelster in Cristina Comencini's incestdrama La bestia nel cuore.Ménothy Cesar kreeg de Marcello Mastroianni Award voor de beste jongeacteur, voor zijn rol in Vers le sud van Laurent Cantet.

De Française Isabelle Huppert, die in Patrice Chéreau's Gabrielle eenvrouw speelt die haar man na tien jaar huwelijk voor het eerst de waarheidzegt, kreeg een speciale Leeuw voor haar hele oeuvre. Dat ook de Italiaanseactrice Stefania Sandrelli tijdens de slotceremonie een Gouden Leeuw voorhaar hele oeuvre zou krijgen, was voor aanvang van het festival albekendgemaakt.

Het oudste filmfestval ter wereld, dat voor het tweede jaar onderleiding stond van Marco Müller, verliep veel minder chaotisch dan vorigjaar. De detectiepoortjes rond het festivalpaleis op Lido zorgden vooroponthoud, maar de meeste voorstellingen begonnen op tijd.

Alleen de première van Good Night, and Good Luck verliep niet naarwens. Omdat er bezoekers bleven binnenstromen toen de film al begonnen was,liet George Clooney zijn film stoppen. Toen iedereen eindelijk zat, werdde film opnieuw gestart.

Meer over