Veiling kunst Yves Saint Laurent breekt alle records

Op de eerste dag bracht een veiling van bezittingen van de overleden couturier in Parijs 206.154.600 euro op...

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

PARIJS Met een voorlopige opbrengst van 206.154.600 euro heeft de veiling van de kunstcollectie van de vorig jaar overleden couturier Yves Saint Laurent en diens partner Pierre Bergé meteen op de eerste avond diverse records scherper gesteld. Nooit eerder werd voor een privéverzameling zoveel betaald. Werken van Matisse (36 miljoen) en Brancusi (29 miljoen) gingen voor hogere bedragen van de hand dan ooit voor deze kunstenaars was neergeteld.

Veilinghuis Christie’s verwachtte vooraf dat de hele collectie 200- à 300 miljoen zou opleveren. Met nog twee veilingdagen en 672 van de 733 kunstwerken te gaan, lijkt de financiële crisis op kunstveilingen geen vat te hebben. Alleen Picasso lijdt eronder. Diens Instruments de musique sur un guéridon was het beoogde topstuk. Het hoogste bod, 21 miljoen euro, lag onder het gestelde minimum, zodat het doek werd teruggehaald. De drie Mondriaans uit de collectie vonden voor 21-, 14- en 7 miljoen euro wel een nieuwe eigenaar, net als schilderijen van Léger, De Chirico, Gris, Ensor en Duchamp.

Vandaag en woensdag kunnen de 1.200 potentiële kopers in de speciaal ingerichte veilingzaal van het Grand Palais in Parijs nog bieden op de oudere schilderijen, beelden, meubels, antiquiteiten en niet-westerse kunst.

In die laatste sector wordt rumoer verwacht. Woensdagavond gaan De Rat en Het Konijn onder de hamer: 18de-eeuwse bronzen, afkomstig uit het winterpaleis van de Chinese keizer, tijdens de Opiumoorlog geroofd door het Frans-Britse leger.

De organisatie ter bescherming van Chinese kunst in Europa vocht die verkoop maandag aan, omdat de beelden onrechtmatig verkregen zouden zijn. Het gerechtshof van Parijs wees de aanklacht van ‘deze organisatie die niets dan zichzelf vertegenwoordigt’ af, en veroordeelde die tot een symbolische boete van 1.000 euro. China voert nu op diplomatiek niveau de druk op. De waarde van de beelden wordt op 8- tot 10 miljoen euro geschat.

De gratis expositie van de collectie trok dit weekeinde 30 duizend bezoekers. Na woensdag verdwijnen vrijwel alle werken weer in privécollecties.

Meer over