Veelgeprezen filmmaker Bert Haanstra overleden

De cineast Bert Haanstra is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden in Hilversum. Haanstra was al enige tijd ziek. Hij kreeg in zijn carrière ongeveer tachtig filmonderscheidingen, waaronder een Oscar voor zijn korte film Glas uit 1958....

VAn onze kunstredactie

AMSTERDAM

Haanstra werd in 1916 geboren in Holten (Overijssel). In 1947-'48 begon zijn carrière als professionele filmer. Zijn eerste eigen film was De Muiderkring herleeft (1949). Zijn internationale doorbraak kwam in 1950 met de in zwartwit gedraaide, tien minuten durende Spiegel van Holland, waarvoor hij in Cannes werd onderscheiden met de Grand Prix.

Na Spiegel van Holland volgden successen als de komedie Fanfare (1958), Bij de beesten af (1970-'72) en Dokter Pulder zaait papavers (1975). Alleman uit 1964, een observatie met de verborgen camera van Nederlanders en hun eigenaardigheden, en Bij de beesten af werden genomineerd voor een Oscar. Voor Alleman ontving Haanstra bovendien de Zilveren Beer van Berlijn en de British Film Academy Award.

Staatssecretaris A. Nuis van Cultuur reageerde gisteren bedroefd op het overlijden van Haanstra. In een korte eerste reactie stelde hij dat Haanstra 'onschatbaar verdienstelijk is geweest voor de Nederlandse film'.

Volgens filmproducent Matthijs van Heijningen is met de dood van Haanstra de Nederlandse film 'een van de grootsten' kwijtgeraakt. In de jaren zeventig was hij voor de producent 'de oude garde' waar tegen geschopt werd. Later verbeterde de relatie. 'Haanstra is heel lang jong gebleven. Hij bleef altijd met jonge mensen werken.'

Collega-cineast Wim Verstappen noemt Haanstra de verteller van de Nederlandse cinema. 'Hij heeft prachtige films gemaakt. Hij heeft heel veel mensen in het vak geholpen. Als je soms films ziet van jongere cineasten, dan zie je bijna het snijwerk van Haanstra. Dan kun je nagaan hoeveel invloed hij heeft gehad'.

Haanstra was officier in de Orde van Oranje Nassau en drager van het Verzetskruis.

Kunst & Cultuur: Overal in Nederland trof Haanstra water aan

Meer over