NieuwsGrammy’s

Veel Nederlanders genomineerd voor Grammy’s

De Amerikaanse artiesten Billie Eilish, Lizzo en Lil Nas X maken op 26 januari 2020 kans Grammy’s in de wacht te slepen.

Lil Nas X, YoungKio en Billy Ray Cyrus  bij de BET Awards in juni. Beeld Getty
Lil Nas X, YoungKio en Billy Ray Cyrus bij de BET Awards in juni.Beeld Getty

Alledrie waren ze niet eerder genomineerd voor de belangrijkste Amerikaanse muziekprijs. Billie Eilish is met haar 17 jaar de jongste artiest die ooit in de vier voornaamste categorieën werd genomineerd: beste muziekopname, beste album, beste liedje en beste nieuwe artiest. In totaal worden de prijzen in 84 categorieën uitgereikt.

Lil Nas X werd in zes categorieën genomineerd, vooral voor zijn hit Old Town Road, dat in de VS negentien weken bovenaan de belangrijkste hitranglijst stond. Het liedje werd geproduceerd door de 19-jarige Nederlander YoungKio, de artiestennaam van Kiowa Roukema. Ook andere Nederlanders maken kans op prijzen. Zo is het Nederlands Philharmonisch Orkest genomineerd in de categorie beste operaopname met de opera Wozzeck. Het Metropole schrijft twee nominaties op zijn naam. Ook dirigent Jaap van Zweden, in dienst van het New York Philharmonic, is tweemaal genomineerd. En de Nederlandse band Altin Gün, die Turkse psychedelische rock maakt, kan winnen in de categorie World Music.

Meer over