Veel meer dan foto van James Dean

Postuum..

AMSTERDAM Hij fotografeerde jazzmusici, schrijvers, Hollywoodsterren en hippies; hij was maar liefst zestig jaar lid van het fotoagentschap Magnum; maar echt beroemd werd Dennis Stock, die maandag op 81-jarige leeftijd in Florida overleed, met zijn foto van James Dean op Times Square in New York.

Hij maakte die foto toen hij 27 was. Dean was 24 en zou korte tijd later sterven aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Het portret was onderdeel van een serie, waarvoor Stock met Dean terug was gegaan naar de plaats van diens jeugd, Fairmount, Indiana.

Stock werd geboren in 1928 in de Bronx in New York, als zoon van een Engelse moeder en een Zwitserse vader. Toen hij 17 was ging hij bij de marine en na de Tweede Wereldoorlog werd hij als fotograaf opgeleid door Gjon Mili, die voor het tijdschrift Life werkte. In 1951 werd Stock eerste in een wedstrijd van Life voor jonge fotografen, met een foto uit een serie over Oost-Duitse immigranten bij aankomst in de haven van New York. Frank Capa vroeg hem daarna bij Magnum te komen werken, waar hij drie jaar later volwaardig lid werd.

Uit de jaren vijftig en zestig stammen zijn portretten van James Dean en andere filmsterren – onder wie Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, John Wayne, maar ook van jazzmuzikanten als Louis Armstrong, Billie Holiday, Miles Davis en Duke Ellington, die verzameld zijn in zijn boek Jazz Street.

In de late jaren zestig fotografeerde hij in hippiegemeenschappen in Colorado, New Mexico en Californië. In de jaren zeventig en tachtig maakte hij vooral natuurfoto’s, waarna hij in de jaren negentig zijn blik weer verlegde naar de architectuur. Zijn late werk bestaat vooral uit bloemen, die hij tot in het abstracte bewerkte.

Stock bleef tot zijn dood lid van Magnum.

Meer over