Vaste prijs voor boeken mag van EU

De Europese Commissie legt zich neer bij het voortbestaan van een vaste boekenprijs in Nederland. De Commissie heeft dat aan de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) laten weten....

De vaste boekenprijs geldt alleen nog voor de verkoop van Nederlandse boeken in Nederland. Daarom, schrijft de Europese Commissie in de motivering van haar besluit, valt de regeling niet onder het Europese concurrentiebeding.

Volgens de KVB heeft de Commissie nu officieel erkend dat de vaste boekenprijs een zuiver nationale aangelegenheid is, waarover alleen de Nederlandse overheid iets te zeggen heeft. In 1997 heeft toenmalig staatssecretaris van Cultuur, Nuis, de vereniging toestemming verleend de vaste boekenprijs tot 2005 te handhaven, in weerwil van het verbod op verticale prijsbinding.

Karel van Miert, destijds Europees Commissaris van Mededinging, begon in april 1998 de procedure na een klacht door een Brusselse handelaar die Nederlandse boeken onder de prijs wilde verkopen. Prijsafspraken binnen een branche zijn in principe verboden, omdat daardoor de prijzen kunstmatig hoog blijven.

Uitgevers en boekhandelaren vrezen echter een verschraling van het aanbod zodra de vaste prijs losgelaten wordt. Van iedere tien titels, stelt de KVB, zijn er zes verliesgevend, drie kosten niets, maar leveren ook niets op, en slechts één uitgave is winstgevend.

Zonder de vaste boekenprijs wordt het mogelijk te stunten met populaire boeken. Supermarkten, tankstations en zaken als de Free Record Shop zouden dat graag willen, maar boekhandels hebben de winst nodig om hun assortiment in stand te houden.

In Groot-Brittannië, waar in 1995 het Net Book Agreement werd afgeschaft, liep het aantal boekhandels terug en de hoeveelheid aangeboden boeken verminderde. In Zweden werd de vaste boekenprijs in 1970 aangeschaft. Daarna zag de Zweedse overheid zich al snel genoodzaakt waardevolle boeken met een kleiner bereik te subsidiëren.

De vaste prijs voor in Nederland geïmporteerde boeken is in mei 1998 afgeschaft, in de hoop dat Van Miert dan geen bezwaar meer zou maken tegen de regeling voor Nederlandse boeken.

Meer over