DagboekErnst Sillem (1864-1919)

Vannacht heeft de tijger zijn 22ste koe gepakt

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Sumatraanse tijger. Beeld Getty Images/iStockphoto
Sumatraanse tijger.Beeld Getty Images/iStockphoto

Sumatra, 19 november 1889

Om 6 uur vanochtend verlieten Meerwaldt en ik het huis van Bonn, wiens paard ik bereed. We reden naar de rivier en wilden toen de hangbrug over. Het paard van Bonn liep er goed over, hoewel er twee gebroken planken in zitten. Maar toen het paard van Meerwaldt erover geleid werd, viel het met beide achterbeenen door het gat en toen het zich oprichten wilde viel het onder de ijzerdraadleuning door in het water. Het kwam dadelijk weer boven en zwom naar land. Een inlander zette zich nu op het ongezadelde paard en zoo zwom het nu naar den overkant.

Om half 11 waren wij bij een filiaal van Pangaloan, waar de inlandse helper Benjamin ons in zijn huis liet uitrusten en rijst voor ons kookte. Het paard van den heer Hanstein is hier gisteren gebracht en in de naburige passangrahan gestald omdat er tijgers in de buurt zijn en er geen goede stalling is. Vannacht heeft de tijger weer een koe gehaald. Dat was al de 22ste en pas een week geleden hebben ze kruit gekregen om te schieten. De jongen die het paard hier gisteren bracht zeide dat hij de tijger op klaarlichte dag gezien had, loerende op het paard.

Om 1 uur stapten wij weer op. Ik bereed nu Hansteins paard, een aardig jong dier, maar voor deze zware toer niet sterk genoeg. Zoo moest ik dan ook groote stukken loopen.

Ernst Sillem (1864-1919), Nederlandse bankier. Ingekort fragment uit De reis om de wereld van Ernst Sillem. Van Soeren & Co, 1997.

Meer over