Vandalen vernielen 24 meter hoog plastic 'seksspeeltje' in Parijs

Het 24 meter hoge plastic 'seksspeeltje' dat sinds donderdag op een van de chicste pleinen van Parijs staat, is door vandalen toegetakeld. De kabels die het kunstwerk rechtop hielden, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag beschadigd, waarna werd besloten de sculptuur leeg te laten lopen. Dat meldt de Britse krant The Independent.

buitenlandredactie
De leeggelopen sculptuur in Parijs. Beeld afp
De leeggelopen sculptuur in Parijs.Beeld afp

Het kunstwerk leidde in Frankrijk tot afgrijzen, bedreigingen en zelfs fysiek geweld tegen de maker. Wel is het de bedoeling de 'kerstboom' weer op te blazen.

Het groene kunstwerk aan Place Vendôme - bekend van de dure winkels en het wereldberoemde Ritz-hotel - heet eenvoudigweg 'Boom', en is vervaardigd door de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Hij veroorzaakte enkele jaren geleden al opwinding in Rotterdam met een vergelijkbaar project, dat hij 'Kerstman' doopte maar in de wandelgangen Kabouter Buttplug werd genoemd.

Anders dan het object in Rotterdam heeft de Parijse 'boom' in de vorm van een anale plug een tijdelijk karakter. De 69-jarige McCarthy verklaarde tegenover het dagblad Le Monde dat hem aanvankelijk een object voor ogen stond in de geest van de Roemeense beeldhouwer Brancusi, die lange tijd in Parijs woonde en daar ook begraven is. 'Later realiseerde ik me dat het meer op een kerstboom leek. Maar het is bovenal een abstract werk.'

De sculptuur op de Place Vendome in Parijs in betere tijden. Beeld afp
De sculptuur op de Place Vendome in Parijs in betere tijden.Beeld afp
Kabouter Buttplug in Rotterdam Beeld anp
Kabouter Buttplug in RotterdamBeeld anp

Aangevallen

McCarthy werd deze week aangevallen door een tegenstander van zijn kunstwerk. Hij zegt driemaal in het gezicht geslagen te zijn door een boze man die de installatie bijwoonde. McCarthy zou hierbij geen verwondingen hebben opgelopen, maar hij toonde zich wel 'geschokt en ontdaan'.

Op internet verschenen verwensingen en bedreigingen aan zijn adres, met name vanuit conservatieve rooms-katholieke hoek. De organisatie Printemps Francais, die voorop liet in het protest tegen het homohuwelijk, sprak over een 'vernedering' voor de stad Parijs.

Ook bij de organisatie FIAC, die McCarthy gevraagd had het werk te maken voor een grote tentoonstelling van moderne kunst later deze maand, kwamen boze reacties binnen. De artistiek directeur van FIAC, Jennifer Flay, werd gemaand het object te verwijderen. Het zou de draak steken met 'het heilige symbool van de kerstboom'.

Flay toonde zich niet verrast; het oeuvre van McCarthy is nu eenmaal omstreden. Ze wees er wel op dat alle betrokken autoriteiten in de hoofdstad hun toestemming hebben verleend voor wat in de Franse media al is omschreven als 'het meest fallische van de Parijse monumenten.'

Meer over