Van Warmerdam laat villa bouwen voor film

Filmregisseur Alex van Warmerdam heeft speciaal voor de opnames van zijn nieuwe film Camiel Borgman een villa laten bouwen, compleet met omliggende tuin in het dorp Vogelenzang in de gemeente Bloemendaal. Op deze hoofdlocatie begint de filmregisseur maandag met draaien.

Regisseur Alex van Warmerdam. Beeld ANP
Regisseur Alex van Warmerdam.Beeld ANP

'Het is volstrekt typisch aan film om je werkelijkheid te bouwen. Zo heb je de illusie onder controle. Je kan doen wat je voor ogen hebt en het is praktisch', zegt Van Warmerdam over het zelf bouwen van de filmset. 'Het is klassiek, kijk maar naar Hitchcock en Kubrick.'

De Belgische acteur Jan Bijvoet speelt de titelrol. De komst van deze buitenstaander is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen in de villawijk. Hadewych Minis is de belangrijkste tegenspeelster van Bijvoet. Andere rollen zijn voor Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Van Warmerdam zelf.

De regisseur sprokkelde 117.000 euro voor de film bij elkaar door zelfgemaakte prenten te verkopen. De financiering is nog niet helemaal rond. Met een tweede prentenactie hoopt producent Graniet Film nog eens 150.000 euro op te halen.

Distributeur Cinéart brengt Camiel Borgman in het najaar van 2013 uit in de bioscopen.

Meer over