Review

Van Veen blijft ondanks uitdagende ontboezemingen op afstand

Veel lekkere nummers in de vierde voorstelling van Anne van Veen, al houdt de kunstmatige vorm de toeschouwer op afstand.

Joris Henquet
null Beeld Jaap Reedijk
Beeld Jaap Reedijk

Met een directere benadering had BOI meer bij het publiek kunnen losmaken.

'Wat zie je er waanzinnig goed uit, vind je het goed als ik even op je masturbeer?' Zomaar een zin uit een liedje van Anne van Veen, die met ondeugende blik een kreetje slaakt bij de laatste lettergreep. De lesbische liefde wordt op meer manieren bezongen, zoals in een lied over een crush op een oudere vrouw: Twintig jaar rijper/ Who cares?

Androgynie is het hoofdthema in de vierde theatervoorstelling van Anne van Veen (1983), die zichzelf typeert als een 'tussenkind'. In BOI brengt ze een breed scala aan muziekstijlen, van synthesizer-europop tot Franse chansons en Marlene Dietrich. Er zitten erg lekkere nummers tussen, die uitstekend worden gebracht door een driemansband met prominente rol voor de trompet. Van Veen zingt krachtig en helder, hoewel zij haar zinnen vaak iets te keurig gearticuleerd uitspreekt.

Tussendoor zijn er passages die vrij statisch van blad worden voorgelezen: van sensuele gedichten tot theoretische teksten.

Het wordt persoonlijk wanneer Van Veen vertelt over verliefdheden of als ze een jeugdherinnering ophaalt over een 'hevig verlangen om jongensdingen te doen'. Toch laat zij de toeschouwer niet heel dichtbij komen door de kunstmatige vorm van haar voorstelling, die een collage is van losstaande teksten van diverse auteurs. Vooral in het begin laat Van Veen na om sfeer te maken, terwijl haar energieke, dansbare nummers daar wel toe uitnodigen.

Dat is ongetwijfeld een bewuste regiekeuze geweest, maar met een directere, lossere benadering had BOI meer emoties bij het publiek teweeg kunnen brengen. Nu blijft Van Veen ondanks haar uitdagende ontboezemingen op afstand.

BOI
Kleinkunst
***
Door Anne van Veen
Regie: Julie van den Berghe
4/2, Compagnietheater Amsterdam
Tournee t/m 4/6.

Meer over