Van Titanic tot Kristallnacht: met Twitter maak je de geschiedenis realtime mee

De geschiedenis wordt nieuw leven in geblazen met twitteraccounts die belangrijke evenementen van minuut tot minuut beschrijven alsof het zich voor de ogen van twitteraars afspeelt. Deze zogenaamde 'historical tweet'-accounts schieten als paddenstoelen uit de lucht. Een overzicht van de leukste twitteraccounts.

Gabriella Codonesu
De Titanic in 1912. Beeld afp
De Titanic in 1912.Beeld afp

Tweede Wereldoorlog
Het is 8 mei 1942, de Japanners vieren hun overwinning van de Slag bij Corregidor, een Filipijns eiland in de baai van Manilla. Het Twitteraccount @RealTimeWWII is inmiddels al bijna een jaar bezig de Tweede Wereldoorlog in twittervorm te gieten. Het account bericht van dag tot dag de ontwikkelingen vanaf het front. De initiatiefnemers willen met het account de Tweede Wereldoorlog meer laten leven en toegankelijker maken.

'Docenten vertellen ons dat ze onze tweets gebruiken om de Blitzkrieg uit te leggen. Tweets maken de geschiedenis levendiger voor de Facebookgeneratie', vertelt Alwyn Collinson van @RealTimeWWII aan de Britse krant The Independent. Collinson benadrukt wel dat de tweets vooral ter illustratie bedoeld zijn. Het is dus niet de bedoeling dat scholieren massaal hun boeken in de prullenbak gooien.

In tegenstelling tot gebeurtenissen die live worden beschreven op Twitter, zoals de onrust in Oekraïne of de bomaanslag in Boston een jaar geleden, is alle informatie vooraf al bekend. Veel historici zien er een voordeel in. 'We vertellen de geschiedenis alsof het zich nu afspeelt en proberen tegelijkertijd allerlei verschillende bronnen te laten spreken', vertelt een historicus aan The New York Times.

(Tekst loopt door onder de afbeeldingen)

Titanic
Twee weken geleden was nog te lezen hoe het luxe schip Titanic de oversteek van Engeland naar New York niet haalde en op de bodem van de oceaan belandde na een botsing met een ijsberg.

'Ik wilde net in bed klimmen toen ik merkte dat het schip meer trilde dan voorheen. Is dat normaal?' twittert @TitanicRealTime op de avond van 15 april, toen Titanic in 1912 net tegen een ijsberg was aangevaren.

Er volgen die avond veel tweets zogenaamd van passagiers en bemanningsleden. Zo kan de lezer 'van minuut tot minuut' volgen hoe het schip steeds verder te water raakt en een groot deel van de passagiers verloor.

'Zag je dat? Die vrouw viel gewoon van het schip af. Gelukkig konden ze haar nog op tijd terug naar binnen halen', vertelt een passagier van de derde klas een uur later.

Captain Robert Falcon Scott
@CaptainRFSScott beschrijft de laatste fatale tocht van ontdekkingsreiziger kapitein Robert Falcon Scott en zijn bemanningsleden honderd jaar na dato. De bemanning kwam op 17 januari 1912 om tijdens hun terugtocht van de Zuidpool.

Het account beschrijft de laatste dagen van de kapitein en zijn bemanning tijdens hun overwintering op Kaap Evans. De keuze voor Kaap Evans bleek nadelig omdat dit de terugkeer bemoeilijkte door een grote hoeveelheid ijs in het gebied. Al bij het lossen van het schip ging het mis, toen een van de drie motorvoertuigen door het ijs zakte en verloren ging.

Van dag tot dag valt nu te lezen hoe de bemanning en de kapitein steeds minder voedsel ter beschikking hebben, de brandstof langzaam opraakt en de bemanningsleden gebukt gaan onder de kou. De tweets komen rechtstreeks uit een logboek van de kapitein die de makers van het Twitteraccount in hun bezit hebben.

'27 februari 27 1912. Ontzettend koud vannacht. 33 graden onder nul', is te lezen op 27 februari 2012. 'Geen brandstof en slechts weinig voedsel over. Het moet bijna ten einde zijn', schrijft hij op 24 maart. Vier dagen later, op 29 maart, schrijft hij zijn laatste bericht. Zorg in Godsnaam goed voor onze mensen.' De allerlaatste tweet van het account is een foto van het logboek van de kapitein.

Kapitein Scott en zijn bemanning. Beeld afp
Kapitein Scott en zijn bemanning.Beeld afp

John F. Kennedy
Het account @JFK_1963 is daarentegen nog volop in ontwikkeling. Momenteel worden er elke dag details over het leven van John F. Kennedy op gezet, maar de makers van het account beloven dat er vanaf november een reconstructie van de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 valt te lezen. Het account @JFK_1963 zal beginnen met de aankomst van president Kennedy op het vliegveld in Dallas en eindigen met de beroemde woorden van nieuwsanchor Walter Cronkite die het Amerikaanse volk meedeelt dat hun president zojuist is overleden.

Meer over