Van 'talentloze' Arnie tot nieuwe Niehe: Oerlemans' programma's op een rij

De 40-jarige televisieproducent en filmregisseur Reinout Oerlemans maakt dit jaar zijn comeback als presentator. 22 jaar geleden verscheen Oerlemans voor het eerst op de buis. Zijn laatste presentatieklus stamt uit 2007. Peter Lubbers, directeur Media bij de AVRO, noemt Oerlemans 'een presentator in de buitencategorie'. Om uw geheugen op te frissen, zetten wij een aantal presentatie- en acteerklussen uit de carrière van Oerlemans op een rij.

Reinout Oerlemans. Beeld anp
Reinout Oerlemans.Beeld anp

Bekijk fragmenten onderaan dit artikel (nog niet beschikbaar in de app)

Oerlemans kreeg in 1990 landelijke bekendheid als Arnie Alberts in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. In 1996 was het gedaan met Arnie. Over zijn acteerprestaties zei hij later zelf: 'Als ik mezelf terugzie in die serie, kan ik geen greintje talent ontdekken. Ik was in ieder geval geen acteur. Ik heb zes jaar bij Goede Tijden gezeten, ik heb acteerlessen genomen, en ik kan nu zeggen: ik ben het niet.' Hierna presenteerde Oerlemans een tijd de Telebelshow: een live telefoonspelletje.

Malle kunsten

In 1998 presenteerde Oerlemans het programma Heartbreak Hotel. De Volkskrant schreef destijds: 'De presentator van Heartbreak Hotel heeft alles wat Arnie ontbeerde. Oerlemans trekt de aandacht naar zich toe, zonder dat hij daartoe malle kunsten uitvoert. Hij spreekt zijn teksten vol overtuiging. En zijn vastberaden optreden verraadt passie voor het vak dat hij uitoefent.' Toch werd het programma geen succes en werd voortijdig gestopt.

In 2001 richtte Oerlemans zijn productiebedrijf Eyeworks op, maar hij bleef hiernaast presenteren. Onder andere Wedden Dat, Idols, Pulse, de Gouden Loeki en De Tien. Ook volgde hij in 2006 Ivo Niehe korte tijd op in de TROS TV Show, dat Niehe hierna weer van hem overnam. Voor de TROS presenteerde hij ook Lachen met de TROS. Oerlemans verhuisde in 2007 naar de Verenigde Staten om daar door te breken met Eyeworks, maar keerde een jaar later alweer terug naar Nederland.

Oerlemans wordt bij de AVRO het gezicht van grote culturele amusementsshows waaronder Strictly Come Dancing. Ook presenteert hij in oktober het Televizier-Ring Gala 2012.

Meer over