Van Speijk

Zo'n tien (ex-)presentatoren en een zaal met kinderen vierden zaterdagavond op Nederland 3 het 25-jarig bestaan van het Jeugdjournaal. Alleen Brecht van Hulten (vakantie) en allereerste nieuwslezeres Leontien Ceulemans (reden onbekend) hadden afgezegd voor de jubileumuitzending....

Ertussendoor dan nog soundbites van BN'ers over het Jeugdjournaal, plusterugblikken op thema's die door de jaren heen altijd op het menu bleven:aids, pesten, de 1-aprilgrappen, rages. Zo was in de periode dat Marga vanPraag over het kindernieuws regeerde de lambada de grote zomerhit.Kijkertjes in die jaren werden van het bestaan ervan op de hoogte gebrachtdoor een presentatrice die voor de gelegenheid de bh had thuisgelaten enin een halfdoorzichtig balletpak voor de camera de goedontwikkelde,bovenste dansspieren los schudde. Geweldig.

Eerste aflevering van een nieuwe reeks PREMTtime zondag bij de NPS, endaarmee meteen weer helemaal terug in 2006. Prem Radhakishun in zijn rolals ambulante buurtregisseur op bezoek bij een halve Tilburgse volkswijkdie uit huis wordt uitgezet vanwege wietteelt op zolder. En daarna doornaar een opvangcentrum voor burqa-meisjes die thuis worden mishandeld. Datlijken zo aan het begin van dit jaar toch ineens erg on-Hilversumseonderwerpen nu ook actualiteitenrubrieken als Netwerk tegenwoordig al alsoverbodig gelden, tenzij ze in de vorm van stevig, Nederlands drama alsnogkijkcijfers zouden kunnen genereren.

Radhakishun wedde gisteren op beide paarden door ook in deel 1 van VanSpeijk zijn gezicht te laten zien. Nieuwe politieserie bij Talpa, diegisteren begon als de SIRE-reclame van 'het korte lontje' en vervolgensgeen eigentijds grotestadsprobleem onaangeroerd liet: heroïne in desnackbar, groepsseks bij de buren, kut-Marokkaantjes, geitenneukers,straatgeweld, asociale taxichauffeurs, politieke draaikonterij. Het kwamin zestig minuten allemaal als alledaagse, vaderlandse werkelijkheidvoorbij. Een klein wonder dat er ruimte over was voor een happy end, en eennog tamelijk overtuigend slot bovendien.

Meer over