Van Saarloos is Zomergast - als jongste ooit

Simone van Saarloos, columniste van nrc.next, is de jongste 'Zomergast' ooit. Met haar 25 jaar heeft ze precies de halve leeftijd als de andere gasten van het avondvullende VPRO-programa, die dit jaar samen gemiddeld 50 jaar oud zijn. Van de zes gasten zijn er twee vrouw en is er één van Marokkaanse afkomst.

Simone van Saarloos.Beeld -

De VPRO maakte woensdag de gasten bekend voor dit seizoen Zomergasten. Dat gaat dat op zondag 26 juli van start met de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb, die in 1961 in Marokko werd geboren en na een carrière in de journalistiek de politiek in ging.

In de tweede aflevering mag Peter Buwalda (43) drie uur lang met interviewer Wilfried de Jong in gesprek over de fragmenten die hij heeft uitgekozen. De Volkskrant-columnist en schrijver van bestseller Bonita Avenue (300 duizend exemplaren) zei ooit in Het Parool over Zomergasten dat hij een trouwe kijker is van het 'instituut van intellectuele folklore'.

Peter Buwalda.Beeld Urbi et Orbi

De kracht van het verhalen vertellen

Biografe Annejet van der Zijl (53) mag op 23 augustus een 'avond over de kracht van het verhalen vertellen' op NPO 2 vullen. Ze schreef de bestsellers Sonny Boy, Gerard Heineken en Anna.

De twee minst bekende namen zijn landschapsarchitect Adriaan Geuze (53) en psychiater en filosoof Damiaan Denys (49). Het werk van Denys aan de Universiteit van Amsterdam en het AMC richt zich op angst en dwangstoornissen. Hij schrijft ook toneelstukken waarin hij zijn wetenschappelijke kennis verwerkt.

Adriaan Geuze.Beeld Urbi et Orbi

Geuze wordt door de VPRO de 'Rem Koolhaas van de landschapsarchitectuur' genoemd. Hij is partner van het bureau West 8 in Rotterdam en New York en verwierf faam door grote projecten als het Centraal Station in Rotterdam, Governors Island in New York en de Jubilee Gardens in Londen.

Voor het derde seizoen is Wilfried de Jong gastheer. Oud-presentator Peter van Ingen is nog steeds eindredacteur.

Damiaan DenysBeeld Urbi et Orbi
Ahmed AboutalebBeeld Urbi et Orbi
Annejet van der Zijl.Beeld Urbi et Orbi
Meer over