Van Romantiek in het Noorden tot alleskunner Alex Klaassen

Stefan KuiperKevin Toma en Joris Henquet
Showponies. Beeld Tom Sebus
Showponies.Beeld Tom Sebus

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van de alleskunner Alex Klaassen tot Romantiek in het Noorden.

1 Theater

Showponies door Alex Klaassen e.a. Regie: Gijs de Lange.Tournee t/m 10 juni.

Alex Klaassen is een alleskunner in het theater: hij zingt als de allerbeste, kan dansen, schrijft teksten en typeert de meest uiteenlopende mensen, met een lichte voorkeur voor homo’s en vrouwen. Al die aspecten zijn nu op meesterlijke wijzen samengekomen in Showponies, een moderne revue waarin Klaassen zich laat bijstaan door een frisse, jeugdige groep van vijf acteurs en drie actrices. Een van de vrolijkste, grappigste, muzikaalste en ja, ook homoseksueelste voorstellingen van dit seizoen.

Joris Henquet

2 Film

Dorst. Regie Saskia Diesing.

Simone Kleinsma en Elise van ’t Laar vormen de indrukwekkende spil van de verfilming van Esther Gerritsens roman Dorst. Emoties worden hooguit aangestipt, zodat de kijker ruimte houdt voor eigen interpretaties. Kleinsma vertolking van een vrouw die dood gaat, is ontroerend kalm en bedrieglijk gelaten. Ook Van ’t Laar is sterk, als jonge vrouw die probeert haar leven op orde te krijgen en intussen snakt naar liefde en erkenning, zonder te weten waar ze die zoeken moet.

Kevin Toma

3 Cabaret

De Bovengrens door Hans ­Sibbel. Tournee t/m 2 juni.

In een prachtig decor van een kaalgevreten landschap met daarop een vervallen reuzenrad vertelt Lebbis (de artiesten naam van Hans Sibbel) in De Bovengrens over maat houden in bescheiden leven, over het belang van schaarste, over niet door de bovengrens heen willen breken. Naast het sterke inhoudelijke verhaal weet hij volop te vermaken met grappige verhalen over het misleiden van inbrekers en een inventieve manier om een rat in huis te vangen. De gedreven verteller, die duidelijk in vorm is en soms lekker fel uit zijn slof schiet weet als geen ander hoe hij zijn boodschap moet overbrengen.

Joris Henquet

4 Klassiek

Door Kampen Boys Choir en Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven. Tournee t/m 31 maart.

Van zijn laatste Matthäus-Passion als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniiging maakt Jos van Veldhoven iets bijzonders. Met een toevoeging van Jacob Handl daagt hij zijn publiek uit: verdiep je vooral eens in de gelaagdheid van de compositie, dan zul je er nog meer van genieten. Voor de geoefende luisteraar werkt het. Ook in de Matthäus-Passion zelf heeft Van Veldhoven fraai uitgewerkte keuzen gemaakt. De hoeveelheid koorleden houdt hij klein, zodat er een transparante klank ontstaat, maar de stemmen zijn zo uitgezocht dat ze op dramatische momenten kunnen uitpakken.

Biëlla Luttmer

5 Film

Jusqu’a la garde.

Regie Xavier Legrand.

In het Franse echtscheidingsdrama Jusqu’à la garde worden de emoties van een vechtscheiding bijna ondraaglijk echt in beeld gebracht. Vooral de door verdriet verteerde vader (Denis Ménochet) wordt fenomenaal gespeeld. Hij is gewelddadig, zijn kinderen willen niets meer met hem te maken hebben, zegt de moeder. Onzin, zegt hij, hij zou ze nooit kwaad doen. Hoe bepaal je dan als rechter wie liegt en wat voor de kinderen het beste is? Legrand doet een meesterlijke zet en laat de rechter, door wiens perspectief je kijkt, ineens uit de film verdwijnen. Nu zijn wij de rechter.

Kevin Toma

6 Beeldende kunst

De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. Groninger Museum, t/m 6 mei.

Niet eerder hingen Noorse, Duitse, Britse en Nederlandse 18de- en 19de-eeuwers bij elkaar. De Romantiek in het Noorden is een grote, en ook grootse presentatie, rijk aan hoogwaardige bruiklenen. Het idioom is vertrouwd: bergen, maannachten, zonsondergangen en opkomsten, meer bergen, rotskusten, onstuimige zeeën, schepen, nog meer bergen, vulkanen, kruizen, monniken. Maar de noordelijke schilders laten zien hoe dat moet, een typisch onherbergzaam romantisch landschap neerzetten: technisch knap en rijk aan effectbejag. Klamme handen krijg je er niet van, maar een ­beroep op je verbeeldingskracht doet het des te meer.

Stefan Kuiper

Meer over