Van moonwalk naar catwalk, oud-astronaut Buzz Aldrin loopt modeshow

Bijna een halve eeuw geleden liep Buzz Aldrin als astronaut op de maan. Deze week liep de 87-jarige Amerikaan op de catwalk van de New York Fashion Week voor mannen.

Buzz Aldrin Beeld getty
Buzz AldrinBeeld getty

Hij is de geschiedenis ingegaan als de tweede mens op de maan. De Amerikaan Buzz Aldrin, die met lede ogen moest toezien hoe op 20 juli 1969 collega-astronaut en gezagvoerder van de Apollo 11 Neil Armstrong 'zijn kleine stap voor een mens, een grote sprong voor de mensheid' als eerste nam. Jarenlang had Aldrin daar last van, evenals van de zelfmoord van zijn moeder, als ook van zijn overmatig alcoholgebruik.

Maar Aldrin, 87 jaar oud inmiddels, ziet het leven tegenwoordig zonniger in. Zozeer dat hij geen kans onbenut lijkt te laten om nieuwe ervaringen op te doen. Neem zijn samenwerking enkele jaren geleden met rapper Snoop Dogg, waarmee hij het aanstekelijke nummer Rocket Experience opnam.

Of deze week In New York, waar Aldrin tijdens de Fashion Week voor mannen plots verraste met een opwachting op de catwalk. Al was het maar omdat de man naar wie het beroemde personage Buzz Lightyear uit Toy Story werd vernoemd enkele weken geleden nog in allerijl ziek van de Zuidpool moest worden geëvacueerd.

Een tegenvaller voor Aldrin, die in 1998 al de Noordpool bezocht en zich twee jaar daarvoor ook liet vervoeren naar het wrak van het beroemde cruiseschip Titanic.

'Get your ass to Mars.'

Aldrin liep als laatste model in de modeshow van de Amerikaanse ontwerper Nick Graham, bekend van zijn moderne en vaak speelse mannenkleren. In zijn show 'Life on Mars: Fall-Winter 2035' presenteerde Graham zijn visie op hoe de mens in de nabije toekomst in de ruimte gekleed zou moeten gaan.

Een en ander uiteraard geïnspireerd door de vele plannen die de afgelopen jaren zijn ontstaan voor bemande ruimtevaart naar met name de planeet Mars. Zo is daar het Nederlandse Mars One, SpaceX van de excentrieke miljardair en Tesla-CEO Elon Musk en Inspiration Mars van de Amerikaan Dennis Tito, in 2001 's werelds eerste 'ruimtetoerist'.

Ook Aldrin heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij gelooft dat het voor de mens mogelijk moet zijn om in de komende twee decennia op Mars te komen. Het liefst zou hij er een basis vestigen met veertig tot zestig astronauten. En als er een T-shirt is waarmee Aldrin die wensdroom kenbaar maakt, is dat er een met het opschrift 'Get your ass to Mars.' Een T-shirt dat de oud-astronaut en voormalige gevechtspiloot tijdens de Koreaanse oorlog - naast allerlei boeken over een mogelijk leven op de Rode Planeet - ook te koop aanbiedt op zijn eigen website.

De eerste vrouw of man op Mars zit nu ergens op school

Het is eerder zover dan u denkt. Sterrenkundeschrijver Govert Schilling over wanneer de eerste mens op de rode planeet landt.

Bomberjack

Zo bezien is het misschien dus toch niet zo verrassend dat Graham aan Aldrin dacht voor zijn modeshow in New York. Dus liep Aldrin de catwalk op in een glimmende zilveren bomberjack dat zo door kon gaan voor een futuristisch ruimtepak. Eronder droeg hij een zwarte versie van zijn 'Get your ass to Mars'-shirt, een zwarte broek en opvallende zilverkleurige sneakers.

Aldrin oogde ontspannen in zijn 'ruimtekleding'. Na afloop liet hij op Twitter weten dat 'op de catwalk lopen net zo makkelijk was als op de maan wandelen'.

Meer over