tv-recensieHaro Kraak

Van hoe ver de Leeuwinnen komen kun je het best illustreren door ze met zichzelf te vergelijken

null Beeld

Pierre van Hooijdonk sloeg een arm om de schouder van Daphne Koster en schudde haar even heen en weer. Geen echte omhelzing maar een stoere kneep. Een beetje ongemakkelijk, zoals sporters onder elkaar kunnen zijn. Maakt niet uit, die tranen, wilde hij wellicht zeggen.

Presentator Gert van ’t Hof zag haar emoties in NOS Studio France niet aankomen, direct nadat het Nederlands elftal de finale van het WK had bereikt. Hij zat midden in een vraag aan oud-international Koster toen hij verbaasd zei: ‘Je zit met tranen in je ogen!’

‘Ja, ik ben even helemaal euh..’, zei ze terwijl ze een glimlach over haar vochtige wangen perste. Toen ze zich een beetje had herpakt: ‘We komen gewoon van zó ver. Als je dan die meiden ziet, als je weet wat ze ervoor gedaan hebben, ze geloven erin. Het is een team. Het is zo ontzettend knap.’

Ze haalde diep adem. ‘Zo. Pierre, neem het even van me over.’

Kijkend naar de feestvierende spelers viel vooral op hoe ze elkaar alles gunnen. Zelfs bij Shanice van de Sanden, vaste waarde op rechtsbuiten die voor deze wedstrijd plaats moest maken voor Lineth Beerensteyn, was geen spoor van rancune of een gekrenkt ego te zien in het interview na afloop.

Die onderlinge concurrentie ‘leeft in deze groep blijkbaar dus helemaal niet zo’, zei Van Hooijdonk, die zelf wel anders had meegemaakt bij Oranje. Dat het voetbal niet best was geweest, gaven de spelers en bondscoach ruiterlijk toe. De ingevallen Jill Roord zei met een grote glimlach wel drie keer dat alleen ‘het resultaat telt’.

NOS Studio France. Beeld NOS
NOS Studio France.Beeld NOS

Het NOS Journaal constateerde voorafgaand aan de wedstrijd dat van echte Oranjegekte nog niet echt sprake was. Martijn Bink toog naar de Haagse straat waar hij in 2014 bij het WK in Brazilië ook was geweest. Toen was wél de hele straat oranje versierd, nu was er ‘geen vlaggetje te bekennen’.

In het koffiehuis vroeg Bink hoe dat zat. ‘Wij zijn hier in een mannenwereld’, zei barman Wilco. ‘En dat wil niet zeggen dat we tegen vrouwen zijn.’ Vervolgens liet Bink een sportsocioloog uitleggen dat de vergelijking niet eerlijk was, omdat het vrouwenvoetbal een veel kortere geschiedenis heeft.

Maak dat item dan niet, zou je denken.

Van de vergelijkingen tussen mannen- en vrouwenvoetbal komen we maar moeilijk af, terwijl je voortdurend hoort zeggen dat het zinloos is. Nog een vergelijking dan, hoe krom ook. Vijf miljoen mensen keken naar de halve finale tegen Zweden. Net zo veel als toen Ajax strandde in de halve finale van de Champions League.

En nog één, nu vrouwen met zichzelf vergeleken. Ter illustratie van de emotie van Koster toen ze zei dat we ‘van zó ver’ komen: NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg herinnerde bondscoach Sarina Wiegman aan haar eerste interland als speler in 1987. Toen zaten er 240 mensen in het stadion in Oslo. Nu 40 duizend.

Meer over