NieuwsVAN GOGH MUSEUM

Van Gogh Museum verwerft kostbare pastel van Edgar Degas

Het Van Gogh Museum heeft een pastel van Edgar Degas (1834-1917) gekocht. Het Amsterdamse museum bemachtigde de kleurige pasteltekening afgelopen november voor 6 miljoen euro tijdens een veiling in New York.

Badende vrouw, Edgar Degas, circa 1886. Beeld Van Gogh Museum
Badende vrouw, Edgar Degas, circa 1886.Beeld Van Gogh Museum

De tekening komt uit Degas’ uitgebreide reeks van blote baadsters. Het gaat in dit geval om een roodharige vrouw die met een spons haar bovenbeen wast. Opvallend is dat Degas hoogwaardig pastelpapier heeft gebruikt en niet – zoals hij vaak deed – goedkoper overtrekpapier. Daardoor is het kunstwerk in een zeer goede staat.

Met deze kostbare aankoop is een langgekoesterde wens van het museum uitgekomen, legt conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho uit: ‘Degas is een van de belangrijkste kunstenaars van de negentiende eeuw. Van Gogh heeft goed naar zijn pasteltekeningen gekeken, zo blijkt uit zijn naaktstudies uit dezelfde tijd.’ Ook de arceringen van Degas inspireerden Van Gogh. De Carvalho: ‘Het is op een reproductie lastig te zien, maar in de huid van het model vind je van dichtbij alle kleuren van de regenboog.’

Seated Nude, 1895. Beeld Getty
Seated Nude, 1895.Beeld Getty

Het is niet duidelijk of Van Gogh deze pastel in het bijzonder heeft gezien. De kunstenaar is twee keer in aanraking gekomen met de tekeningen van Degas: bij een grote impressionisten-tentoonstelling in 1886 en in de galerie van zijn broer. Het Van Gogh Museum onderzoekt nog of deze tekening op een van deze plekken te zien is geweest.

‘After the Bath’, 1898. Beeld Getty
‘After the Bath’, 1898.Beeld Getty

Het museum slaagde erin de pastel te verwerven met hulp van meerdere cultuurfondsen en sponsoren. Voorafgaand aan de aankoop wilden De Carvalho en haar collega’s er zeker van zijn dat dit werk permanent getoond kan worden. Dat gaat lukken met gedimd licht en UV-werend glas. Vanaf woensdag is de tekening in het museum te zien, waar Degas gezelschap heeft van Parijse tijdgenoten, zoals Seurat, Signac, Monet en natuurlijk Van Gogh.

Na decennia twijfelen is nu duidelijk: dit portret van Van Gogh is echt door hemzelf geschilderd
Er is een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh in de wereld. Althans, er is een zelfportret van de schilder opnieuw aan hem toegeschreven.

Meer over