ModeOscaruitreiking

Van glitterjurken tot praalpakken: dit waren de opvallendste Oscaroutfits

Billy Porter  Beeld Getty Images
Billy PorterBeeld Getty Images

Mooiste nagels: Billie Eilish, chicste laarzen: Timotheé Chalamet, beste nekmatje: Brad Pitt.

De Oscars zitten er weer op, en na de beeldjes zijn ook de duimpjes omhoog en omlaag voor de outfits uitgedeeld. Er viel veel te genieten voor wie zich door vele online diashows met glitterjurken en praalpakken wenste te worstelen. Daar heeft niet iedereen tijd voor, dus deed de Volkskrant met alle plezier wat voorwerk, opdat er toch op enig niveau meegepraat kan worden bij de koffieautomaat. Opvallendst gekleed was de entertainer Billy Porter, boegbeeld van de genderfluïde garderobe, in een ensemble van ontwerper Giles Deacon, geïnspireerd op Kensington Palace.

Brad Pitt en zijn nekmatje. Beeld Getty Images
Brad Pitt en zijn nekmatje.Beeld Getty Images

Zangeres Billie Eilish maakte indruk in een spierwit XL-Chanel-tweedpak en met diepzwarte nagels op Florence Griffith Joyner-lengte. Actrice Kristen Wiig deed vele wenkbrauwen fronsen in een knalrode Valentino-jurk met ruches, die door de ruches en de kleur op internet alras ‘de lasagnejurk’ werd gedoopt. Opvallendste kapsel: de nekmat van Brad Pitt, die in al z’n retro nonchalance prima tot zijn recht kwam boven ’s mans fluwelen smokingjasje. Ook Al Pacino had een mat, maar was helaas zijn kam kwijt. Meest geziene jurkenkleur: wit, maar dan ook echt spierwit, zoals Renée Zellweger, Tonya Lewis en Salma Hayek het droegen.

Billie Eilish in spierwit XL-Chanel-tweedpak. Beeld WireImage
Billie Eilish in spierwit XL-Chanel-tweedpak.Beeld WireImage

Enfin, het was een va et vient van schoonheid en ijdelheid. Maar het knapst gekleed was – hoe kan het ook anders, aangezien hun film de Oscar voor beste kostuums won – het jeugdige trio uit de film Little Women. Gelukkig waren de mode- en juwelenhuizen er als de kippen bij om te laten weten aan wie ze wat geleend hebben.

Kristen Wiig in ‘de lasagnejurk’. Beeld WireImage
Kristen Wiig in ‘de lasagnejurk’.Beeld WireImage

Timothée Chalamet, sowieso al een rakker als het om rodeloperkleding gaat, verraste door niet in een afgezaagde smoking te komen, maar in een casual pak van Prada, met piekfijn gepoetste laarzen. Op zijn borstzak prijkte een witgouden Cartier Tradition-broche uit 1955, opgesmukt met robijnen en diamanten.

Timothée Chalamet in Prada. Beeld Getty Images
Timothée Chalamet in Prada.Beeld Getty Images

Florence Pugh schitterde met dank aan stylist Rebecca Corbin-Murray in een blauwgroene jurk van Louis Vuitton en een ketting met een traanvormige robijn van datzelfde huis.

Saoirse Ronan was door haar stylist Elizabeth Saltzman gekleed in een jurk van Gucci, waar ook haar oorbellen en haarjuweel vandaan kwamen. Mooi detail: het zwarte deel van haar Oscar-jurk was gemaakt van de zwarte jurk die Ronan onlangs naar de Bafta’s droeg. Zo chic kan recyclen zijn.

Saoirse Ronan in een jurk van Gucci. Beeld Getty Images
Saoirse Ronan in een jurk van Gucci.Beeld Getty Images
Meer over