Van Gelder ziet zijn boek terug in script

De journalist Henk van Gelder meent dat zijn biografie De Spookschrijver over de tekstdichter Jacques van Tol een belangrijke bron is geweest voor Als op het Leid-seplein ....

Van onze medewerker Patrick van den Hanenberg

Via de erven Van Tol kreeg Van Gelder afgelopen zomer het script in handen. ‘Zonder mijn boek hadden zij het script niet kunnen schrijven.’ En dus vond Van Gelder een financiële tegemoetkoming wel op zijn plaats.

De auteur van de musical, Dick van den Heuvel, heeft echter zelf intensief onderzoek naar Van Tol gedaan, en komt tot een andere conclusie over het karakter van de tekstdichter. ‘Daarom kun je nooit zeggen dat het boek van Van Gelder tot een musical is gemaakt.’ Wel erkent Van den Heuvel schatplichtig te zijn aan Henk van Gelder en hij wil een deel van zijn honorarium aan hem afstaan.

Zakelijk directeur van V & V Entertainment Roel Vente wil aan die schatplichtigheid geen financiële consequenties verbinden. Hij zette een advocaat aan het werk om aan te tonen dat de door Van Gelder opgediepte informatie tot het publiek domein behoort.

Vic van de Reijt van Nijgh en Van Ditmar, waar het boek van Van Gelder is verschenen, ziet ‘ondanks het gebrek aan fatsoen’ af van juridische stappen. Hij meent dat de gebruikte informatie onder het auteursrecht valt. ‘Een bodemprocedure zou ons het morele gelijk hebben opgeleverd, maar de bedragen zijn zo klein dat het niet loont.’

Meer over