Van Gaal krijgt zijn excuses, maar wel op z'n Brits: 'Sorry dat je de fans verveelt'

Louis van Gaal baarde woensdag opzien door na een monoloog van zo'n vijf minuten boos weg te benen van zijn eigen persconferentie. Tijdens de bijeenkomst deed hij een beroep op het ethisch besef van het Engelse sportjournaille. Hij vroeg om excuses, en zei dat het gespeculeer over een mogelijk ontslag zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen raakt. Vandaag kreeg Van Gaal zijn antwoord. Op typisch Britse wijze.

Lennart Bloemhof
De voorpagina van The Sun op donderdag. Beeld The Sun
De voorpagina van The Sun op donderdag.Beeld The Sun

Laat het namelijk maar aan boulevardblad The Sun over om meteen terug te slaan. Een aantal uren nadat de journalisten tijdens de persconferentie verbouwereerd in de zaal achterbleven na de laatste woorden van Van Gaal, 'Geniet van de wijn en pastei, tot ziens', plaatste de krant in de donderdageditie een paginagroot 'excuses'.

'Het spijt ons dat jij uit de Champions League vloog. Het spijt ons dat je fans tot tranen toe hebt verveeld. Het spijt ons dat je daar 250 miljoen pond voor hebt mogen uitgeven. Het spijt ons dat je van de eerste naar de vijfde plek in de competitie bent gegaan. Het spijt ons dat je al zes wedstrijden niet hebt gewonnen. En het spijt ons vooral voor jullie, Manchester United-fans, dat hij nog even blijft zitten', sneerde de krant.

null Beeld The Sun
Beeld The Sun

Sorry for the whine

De reactie op het excuusverzoek van The Sun was het sappigste bericht in een reeks artikelen die Engelse kranten over de persconferentie publiceerden. Uit die artikelen blijkt voornamelijk verwondering over de emotionele uithaal van de Nederlander. Oud-voetbalprof Robbie Savage noemt in zijn column op de website van de Daily Mirror de persconferentie 'de vijf meest aangrijpende minuten van het seizoen' en vindt dat Van Gaal eigenlijk zelf zijn excuses had moeten aanbieden voor het oersaaie spel van zijn ploeg. De krant zelf kopt plagerig 'Geniet van the whine (vrij vertaald: het gezeur, red.), sorry, wijn en de pastei. Ik ben weg.'

Manchester Evening News-sportjournalist Rob Dawson laat op Twitter weten dat 'United-fans eindelijk Van Gaal eens hebben zien aanvallen. Alleen jammer dat het tijdens een persconferentie was.'

The Daily Express opent de sportsectie met de kop 'Louis verliest het' en The Telegraph vindt dat Van Gaal met zijn monoloog heeft laten zien dat hij de kalmte is verloren aan het roer bij Manchester United. Overigens concentreert niet iedere krant zijn kopij op de driftbui van Van Gaal. The Guardian vindt juist dat de Nederlandse trainer 'een vroeg kerscadeau' heeft gekregen, aangezien zowel United-icoon Alex Ferguson als de club het vertrouwen in hem uitsprak.

Kritische fase

De persconferentie van Van Gaal en de gretigheid waarmee Engelse journalisten het nieuws oppakken, onderstrepen dat het trainerschap van Van Gaal in Manchester in de meest kritische fase tot nu toe is aanbeland. Ondertussen liet zijn sterspeler Wayne Rooney vandaag weten dat de complete spelersgroep nog achter de coach staat. 'Veel mensen praten over wat ze denken dat er gebeurt bij de club, maar in werkelijkheid hebben ze geen enkel idee wat er gebeurt', bitste de aanvaller.

Zaterdagmiddag speelt Manchester United uit tegen Stoke City. Maandag wacht het thuisduel tegen het Chelsea van Guus Hiddink. In die ruim vijftig uur kan Van Gaal met een kerstwonder het sentiment rond zijn persoon compleet doen omdraaien. Als hem dat niet lukt, zal hij 2016 hoogstwaarschijnlijk zonder baan beginnen.

Louis van Gaal. Beeld photo_news
Louis van Gaal.Beeld photo_news
Meer over