De gidsLuisterboeken

Van Elsschots ‘Het huwelijk’ is nog geen luisterversie. Misschien iets voor Asscher?

null Beeld Sabine van Wechem
Beeld Sabine van Wechem

Tijd voor meer Willem Elsschot in de luisterboekenlijsten. Al is 46 uur Johan Harstad ook fijn.

Ik bestelde een pizza, want ik moest een stukje voor u schrijven over nieuwe luisterboeken en dan kan ik een gang naar de supermarkt, plus koken en afwassen er niet bij hebben. Alles voor de letteren. In de app die ik gebruik om die pizza te bestellen, bleek ik inmiddels dankzij deze rubriek 45 bonuspunten te hebben verzameld, onwetend, want ik verzamel nooit iets. Die punten kon ik omzetten in prijzen, kortingen en (ja hoor) vouchers. Niet voor nog meer eten, zoals ik hoopte, maar voor allerlei en boven aan de lei stond Cliffer, een streamingdienst voor boeken, tijdschriften en luisterboeken. Ik had er nog niet van gehoord, deze dienst heette voorheen Magboox. De maandelijkse abonnementsprijs is – daar kon je donder op zeggen – € 9,99 per maand voor onbeperkte toegang.

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Pjotr van Lenteren doet dat volgende week over jeugdboeken, Rob van Scheers praat u daarna bij over thrillers.

Nu zie ik het sowieso als mijn plicht u van zo veel mogelijk mogelijkheden om boeken te luisteren op de hoogte te stellen, maar wat me opviel bij deze is de kwaliteit van de teksten. In luisterboekenstreamingland is het namelijk vaak net zo droevig gesteld met de korte aanprijzing van een titel als bij Netflix, waar iemand misschien nog eens een boek moet schrijven samengesteld uit de wartaal die daar wordt uitgeslagen.

Goed, bij Cliffer hebben ze dat beter voor elkaar. Dat selecteert een stuk prettiger en je hebt bovendien niet het idee dat je door een stel handelaren in om het even wat een poot wordt uitgedraaid. Kleine terechtwijzing dan toch, denk nou alsjeblieft niet dat we straks allemaal ‘clifferen’ gaan zeggen. We gaan wel allemaal twee pizza’s per maand bestellen, want als die aanbieding blijft staan, luisteren we een maand gratis. Ook muziekstreamer Deezer begeeft zich trouwens op de luisterboekenmarkt, zo te zien vooralsnog met een redelijk beperkt aanbod in een tiental categorieën, waar de titels ook nogal kaal opstaan, zonder begeleidende tekst. We mogen het allemaal lekker zelf uitzoeken.

null Beeld Rubinstein
Beeld Rubinstein

Oké, doen we dat. Ik zou het liefst de resterende helft vandaag vullen met niets dan Elsschot, na die panna van Asscher door de benen van Segers, die van het gedicht ‘Het huwelijk’ van deze schrijver alleen de meest uitgekauwde regels had onthouden, en niet de heerlijke ellende die erop volgt. Misschien kan Asscher het hele gedicht voorlezen, dat is nog niet gedaan. Zijn voorganger Job Cohen tekende voor Lijmen/Het been en Het dwaallicht, ook fijn, al zijn deze luisterboeken alleen nog op cd te koop. Nou, Deezer, Cliffer, doe d’r wat aan. Kaas willen we bij onze pizza.

Zes maanden geleden, op 24 maart om precies te zijn, handen geven mocht al niet meer, werd Max, Mischa en het Tetoffensief van Johan Harstad door het DWDD-boekenpanel uitgeroepen tot Boek van de Maand en, in een moeite door, tot het ultieme quarantaineboek. Voor wie daar niet aan toekwam, misschien gewaarschuwd door de coverblurb ‘en, o ja, het telt 1.232 pagina’s’ (aldus de Volkskrant): luisteren kan nu ook, en daar bent u slechts twee quarantainedagen zoet mee.

null Beeld Podium
Beeld Podium

46 uur lang leest Maarten Smeele, (stem)acteur en zanger, de roman voor. Een stem die door zijn helderheid en dictie makkelijk twee dagen meegaat – we kunnen met Maarten in quarantaine. Arjen Lubach is al sinds jaar en dag een bewonderaar van Harstad, dus laat ik ze in één alinea noemen. Lubach las natuurlijk zijn eigen boek Stoorzender voor, al heeft hij misschien niet de prettigste, maar in ieder geval een heel karakteristieke stem, en Stoorzender is bovendien zeer persoonlijk. Zou leuk zijn om eens van Harstad te horen wat hij ervan vindt, maar tussen droom en daad…

Meer over