Van een betoog tegen haatpropaganda tot een pleidooi voor E-nummers: dit deelden jullie in 2017 het meest

Bert en Ernie, de loonkloof, vaderschapsverlof en koffie: zomaar wat onderwerpen die afgelopen jaar aardig wat teweegbrachten. Hieronder tien van de video's en verhalen die u het meest deelde in 2017 - in willekeurige volgorde.

Redactie
null Beeld
Beeld

1. Video: Dit betoog tegen haatpropaganda werd bijna 2 miljoen keer bekeken

Haatpropaganda waar je nauwelijks iets over hoort, maar die elke dag over het internet klotst: onze wetenschapsredacteur Maarten Keulemans wordt er onpasselijk van. Hij bespreekt drie voorbeelden in deze belangrijke aflevering van onze Klopt dit wel?-serie. En: ook ú kunt iets doen tegen dit sluipende gif.

2. Aaf Brandt Corstius: 'In elke relatie heb je een Bert en een Ernie

De een is de Bert (mopperpot, volwassen, oog voor detail en een passie voor paperclips) en de ander de Ernie (kinderlijk, druk, altijd bezig met zijn badeend). Toen Aaf Brandt Corstius dat ontdekte, kon ze niet meer anders dan stellen opdelen in de Bert en de Ernie en daarover schreef ze deze column.

null Beeld
Beeld

3. Video: Waarom E-nummers fantastisch zijn

Zo'n magnetronmaaltijd vol met E-nummers kan niet goed zijn voor de mens, toch? Nou dat kan dus wel, legt microbioloog Rosanne Hertzberger in haar ode aan de E-nummers uit.

4. Waarom koffie fantastisch is

U kent ze wel, mensen die 's ochtends pas aanspreekbaar zijn na drie bakken koffie. Niks mis mee, blijkt uit omvangrijk nieuw onderzoek. Koffiedrinkers leven écht langer en lopen vooral minder risico op hart- en vaatziekten en aandoeningen aan maag, darm en lever. Hier leest u hoe dat zit.

5. Video: Die ene patiënt - een meisje met hersenstamkanker

Als artsen hun emoties tonen, geldt dat al gauw als teken van zwakte. Maar er zijn patiënten die hun kijk op het vak en het leven veranderen. Deze aflevering van onze serie met neurochirurg Pieter van Eijsden over een meisje met hersenstamkanker deelde u massaal op sociale media.

6. Teun van de Keuken: Als werk leuk is, betekent dat niet dat je gratis komt opdraven

'Kun jij misschien een uurtje spreken op ons congres? Er is helaas geen budget, maar het wordt wel heel leuk.' Dat leuk werk ook werk is, wil er bij sommige opdrachtgevers niet in, signaleert Teun van de Keuken in deze column.

null Beeld
Beeld

7. Video: Dit zijn de drie voordelen van een kortere werkdag

Waarom moeten we per se acht uur per dag werken? Met een kortere werkdag ben je efficiënter, creatiever en meer gefocust. In deze video leggen we uit hoe dat zit.

8. Wereldprimeur: IJsland gaat loonkloof tussen mannen en vrouwen illegaal maken

IJsland is het eerste land ter wereld waar bedrijven straks verplicht zijn mannen en vrouwen gelijk te betalen. Als het aan IJsland ligt, behoort de nationale loonkloof in 2022 tot de geschiedenis.

De IJslandse premier Bjarni Benediktsson Beeld Getty
De IJslandse premier Bjarni BenediktssonBeeld Getty

9. Video: 'Natuurlijk afrohaar is een statement tegen het westers schoonheidsideaal'

Urenlang in de weer met vet en stijltangen? Helemaal verkeerd, vindt krullengoeroe Irina Silva Fortes. Verslaggever Nadia Ezzeroili laat zich knippen door dé krullenfluisteraar van Nederland. 'Het omarmen van natuurlijk afrohaar is een statement tegen het westers schoonheidsideaal'

10. Waarom ING jonge vaders een maand betaald vaderschapsverlof geeft

'Dit is een reuze gebeurtenis, een geweldig bericht voor een land dat wat betreft vaderschapsverlof het lachertje van Europa is. Het voorbeeld dat een groot en bekend bedrijf als ING nu stelt, gaat ongetwijfeld veel navolging krijgen'.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

Overweeg dan een abonnement op de Volkskrant.
Hier regelt u dat in minder dan twee minuten en leest u de eerste maand gratis.

Meer over