TheaterrecensieMurder Ballad

Van de rockmusical Murder Ballad knap je echt op ★★★★☆

Regisseur Florus van Rooijen leverde een spitsvondige vertaling af.

De rockmusical Murder Ballad, met vlnr Sara (Vajèn van den Bosch), Michael (Buddy Vedder) en de Verteller (Cystine Carreon) Beeld Annemieke van der Togt
De rockmusical Murder Ballad, met vlnr Sara (Vajèn van den Bosch), Michael (Buddy Vedder) en de Verteller (Cystine Carreon)Beeld Annemieke van der Togt

Het is zuur dat de tournee van Murder Ballad nu in de problemen komt, want op de première maandag bleek dat dit juist een zeer geschikte musical is voor coronatijden. Met een duur van 75 minuten en maar vijf mensen op het podium is de voorstelling compact, maar niet karig: muzikant Marnix Wetzer tovert een hele band uit zijn apparatuur en de vier acteurs leven zich uit in lekkere rocknummers met krachtige (samen)zang. Je knapt er echt van op.

De voorstelling heeft de vorm van een langgerekte moordballade, het genre van liederen waarin een moord wordt bezongen. In de musical, die in 2012 een hitje was in het New Yorkse Off-Broadway-circuit, worden we bij de hand genomen door een louche verteller. Het is een mooi geheimzinnige rol van Cystine Carreon, die erg goed zingt en soms elektrische viool speelt.

Zij vertelt over de zelfverzekerde twintiger Sara (Vajèn van den Bosch), die ooit een wilde tijd beleefde met stoere bareigenaar Tom (Jonathan Demoor), maar later een gezin stichtte met de lieve, betrouwbare Michael (Buddy Vedder). Dan keert Tom terug in haar leven en kan Sara de verleiding niet weerstaan.

De plot heeft weinig om het lijf, maar een fris element is dat in deze intrige niet de man maar de vrouw op zoek gaat naar spanning en seks buiten het gezinsleven. Daarbij wordt het allemaal inventief verbeeld in korte scènes, met soms ook een welkome knipoog. Regisseur Florus van Rooijen leverde een spitsvondige vertaling af.

Met een aantal pakkende terugkerende melodielijnen wordt er toegewerkt naar een finale waarin de emoties hoog oplopen. We waren immers al gewaarschuwd: ‘Dit is een lied met op het slotakkoord een brute moord.’

Murder Ballad

Musical

★★★★☆

Door Stent Producties. Script en liedteksten: Julia Jordan. Muziek en liedteksten: Juliana Nash. Regie en vertaling: Florus van Rooijen. 12/10, Schouwburg Gouda. Tournee t/m 20/12.

Meer over