BoekrecensieKort

Vamba Sherifs ode aan de krachtige vrouwen in zijn familie

null Beeld De Geus
Beeld De Geus

Met een trotse blik staat ze op het omslag van haar vaders boek: Bendu, de jonge dochter van schrijver Vamba Sherif. Zij vroeg haar vader te vertellen over haar naamgenoot, de haar onbekende oma Bendu uit Liberia. In een lange brief beschrijft Sherif zijn machtige, ondernemende moeder aan zijn dochter, ‘flarden van haar zomers en winters, opdat je inzicht krijgt in wat er voor mij toe doet als ik aan haar denk.’

In een enigszins plechtige maar ook kleurrijke stijl schetst Sherif een beeld van zijn grote, voorname Liberiaanse familie. Zijn beide opa’s en zijn vader, oom en broer waren prominente intellectuelen met veel aanzien. Toch is dit boek een ode aan de vrouw – aan de krachtige vrouwen die in Sherifs bewogen leven het verschil maakten. Niet alleen zijn bijzondere moeder, maar ook zijn zorgzame oma, zijn Nederlandse vrouw en natuurlijk zijn nieuwsgierige dochter.

Ongekende liefde toont hoe je generaties bij elkaar kunt houden met de kracht van verhalen. Verhalen van schrijver tot lezer, en in dit geval vooral van vader tot dochter.

Vamba Sherif: Ongekende liefde. De Geus; € 20.

Meer over