RecensieTheater

Uptempo uitvoering van Art is een prettige kennismaking voor nieuwe liefhebbers van theater ★★★☆☆

Het stuk (Art van Yasmina Reza) is onderhand meer dan bekend en de regisseur (Paula Bangels) heeft er dit keer een flink tempo ingebracht, zodat de drie acteurs (Waldemar Torenstra, Frederik Brom en Thijs Römer) hun tekst er in vijf kwartier doorheen jassen. Maar goed, voor een nieuwe generatie theaterliefhebbers is Art wellicht een eerste kennismaking en daarbij past dat uptempo goed.

Thijs Römer.  Beeld Annemieke van der Togt
Thijs Römer.Beeld Annemieke van der Togt

In Art wordt de vriendschap tussen drie veertigers ontleed. De mannen drijven uit elkaar, ze hebben nog maar weinig gemeenschappelijks. Serge (Torenstra) leest Seneca en Paul Valéry heeft een modern schilderij gekocht: een wit vlak van één bij anderhalve meter. Kosten: 120 duizend euro. Zijn boezemvriend Mark (Brom) vindt het ‘kutzooi’; Ivan (Römer) pendelt daar een beetje tussenin. Hij wordt niet voor niets ‘een weekdier zonder ruggegraat’ genoemd.

De discussies over kunst en schoonheid dienen in Art als breekijzer om de stand van zaken in de onderlinge vriendschap op te maken. De mannen spelen met kinderpistooltjes en plastic zwaarden, stoeien als jongetjes en stellen zich behoorlijk aan. Dat is eerst nog wel grappig, maar het staat de ernst in de weg. Pas tegen het eind komen de druktemakers tot rust en wint de voorstelling aan betekenis.

In vorige opvoeringen waren onder anderen Huub Stapel, Hans Kesting, Edwin de Vries en Paul de Leeuw te zien. Hier komt een nieuwe generatie veertigers aan bod. Met Thijs Römer als dé grote verrassing. Hoe hij de twijfelende, schipperende Ivan speelt, is erg knap. Vooral zijn ineens exploderende tirade tegen de dominante vrouwen in zijn leven is een puik staaltje opgefokt acteren.

Iemand als Ivan gun je leukere vrienden, geen zeikwijven. Zodat zijn leven meer wordt dan ‘trouwen, kinderen, dood’.

Theater

Art van Yasmina Reza door More Theaterproducties, regie Paula Bangels;

9/3 in DeLaMar Theater Amsterdam. Tournee.

Meer over