Universum waar blufpoker op het hoogste niveau wordt gespeeld

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

null Beeld RV - NETFLIX
Beeld RV - NETFLIX

Eerst even over die titel. Dit is dus niet de met een Oscar onderscheiden documentaireserie O.J.: Made in America van Ezra Edelman, die de eerste dagen van dit jaar met veel succes door de NPO werd uitgezonden. Hier gaat het om de 10-delige dramaserie, die afgelopen seizoen voor maar liefst 22 Emmy's werd genomineerd en er negen won, gevolgd door Golden Globes voor beste miniserie en beste actrice (Sarah Paulson als Marcia Clark). Twee prachtige series over het proces waarvan we misschien dachten al alles te weten. Maar gezien vanuit nu biedt het een actueel perspectief op de verstrengeling van ras, geld, roem en justitie in de VS.

De toevoeging American Crime Story in de titel is de overkoepelende naam voor de serie, waarbij het verwachte tweede seizoen zich afspeelt rond de nasleep van orkaan Katrina en in het derde seizoen de moord op modelegende Gianni Versace centraal staat. Iets om naar uit te kijken.

Er is een serie schitterende acteurs binnengehaald, die de veelal larger than life-personages, de kringen rond O.J., het dreamteam van de verdediging en de naïeve aanklagers overtuigend tot leven brengen. Er schiet wel eens iemand uit de bocht hier en daar - neem John Travolta als Robert Shapiro - maar het overacteren past eigenlijk goed in dit universum, waar blufpoker op het hoogste niveau wordt gespeeld.

Eigenlijk is The People v. O.J.Simpson de perfecte aanvulling op de documentaire beelden. Want hoewel het ongelofelijk is hoeveel beeldmateriaal rond O.J. bestond, zaten we nog niet eerder in de witte Bronco of bij de vergaderingen van advocaten en aanklagers.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Drama
Netflix, 10 afleveringen
Met: Cuba Gooding Jr., Sarah
Paulson, David Schwimmer,
Courney B. Vance, John Travolta

De schrijvers respecteren het gewicht van het historisch materiaal, maar hebben de bronnen ook sterk naar hun hand gezet, waarmee The People v. O.J. Simpson ook als een schitterende zwarte komedie kan worden bekeken. De lijnen naar het Amerika van vandaag worden vet aangezet, zodat we ook meeleven met de familie van de O.J.-getrouwe Robert Kardashian (David Schwimmer), oervader van het Kardashiangeslacht. De kleine Kim lijkt geheel gehypnotiseerd door de schijnwerpers waarin haar vader opeens gevangen lijkt.

De Globe voor Sarah Paulson als aanklager is volkomen verdiend. Overigens nadat de echte Marcia Clark al de ster in de documentaireserie was gebleken. Bij de Emmy's verschenen Paulson en Clark samen op de rode loper: bijeengebracht door O.J.

Meer over