ALBUMRECENSIEUniversal Beings E&F Sides

Universal Beings geeft een mooi beeld van Makaya McCravens gidsrol in de nieuwe jazz ★★★☆☆

Gijsbert Kamer
Makaya McCraven – Universal Beings E&F Sides. Beeld
Makaya McCraven – Universal Beings E&F Sides.

De uit Chicago afkomstige drummer Makaya McCraven is de laatste jaren uitgegroeid tot spil van een nieuwe, wereldwijd actieve jazzscene. Zijn twee jaar geleden verschenen dubbelalbum Universal Beings is hét visitekaartje geworden van het nieuwe jazzgeluid uit Chicago en Londen.

Een restant van de opnamen van McCraven met onder onderen vibrafonist Joel Ross, gitarist Jeff Parker en saxofonisten Shabaka Hutchings en Nubya Garcia, staat nu verzameld op Universal Beings E&F Sides, zeg maar kant 5 en 6 van wat nu een puike driedubbelaar is.

Vooral het drumwerk van McCraven zelf springt eruit. Naast jazzinvloeden hoor je de invloeden van hiphopbeatmakers als J. Dilla terug in zijn flexibele spel, dat hier steeds de basis is. Compositorisch blijft de kwaliteit van de stukken wat achter bij die van het moederalbum; het zijn meer schetsen en aanzetten dan goed uitgewerkte stukken. Maar naast de tegelijk op YouTube verschenen korte documentaire Universal Beings geeft dit album een mooi beeld van McCravens gidsrol in de nieuwe jazz.

Makaya McCraven

Universal Beings E&F Sides

Jazz

★★★☆☆

International Anthem/Beggars

Meer over