'Univé laat stagiair Wikipedia-pagina oppoetsen'

Verzekeringsmaatschappij Univé heeft een lemma op de online encyclopedie Wikipedia dusdanig aangepast, dat een alinea waarin kritiek op de verzekeraar werd vermeld, compleet is verdwenen. De slogan van Univé werd bovendien tweemaal op een prominente plek bovenin het artikel geplaatst.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt Webwereld op basis van een tip van een lezer. Het lemma blijkt afgelopen mei een aantal keer te zijn aangepast. De verwijderde alinea ging over kritische uitzendingen van de televisieprogramma's Zembla en Tros Radar, over belangenverstrengeling tussen schade-expertbureau's en verzekeraars. Onder andere Univé en het daaraan gelieerde schadebureau Compander werden daarin flink bekritiseerd.

Onjuist
Een woordvoerster van Univé bevestigt tegenover Webwereld dat een stagiair van de verzekeraar het lemma heeft aangepast. De aangepaste gegevens waren volgens haar niet meer actueel en relevant. De alinea over Zembla en Radar zou 'achterhaald en onjuist' zijn, ondermeer omdat Compander inmiddels weer is ingelijfd bij Univé. De verzekeraar kon zich bovendien niet vinden in de beeldvorming in de tv-programma's.

Internetencyclopedie Wikipedia wordt door meerdere auteurs op vrijwillige basis geschreven. In principe kan iedereen een lemma starten of aanpassen, maar in de huisregels staat wel aangegeven dat de artikelen vanuit een neutraal standpunt geschreven worden. Vanuit persoonlijke belangen een lemma schrijven of aanpasen is verboden. Toch gebeurt dat regelmatig.

Mabel
Het bekendste voorbeeld is Mabel Wisse Smit, die het lemma over zichzelf op de Engelstalige WikiPedia aanpaste. Aanvankelijk stond daar dat ze 'onjuiste' informatie had gegeven over haar affaire met onderwereldbaas Klaas Bruinsma, maar zij had er 'incomplete' informatie van gemaakt.

Meer over