Uniek: Gouden Leeuw voor Venezolaanse debuutfilm

Nooit eerder won een speelfilm uit Venezuela de Gouden Leeuw, de hoofdprijs op 's werelds oudste filmfestival - dat van Venetië. Nooit eerder zelfs, benadrukte de juryvoorzitter en Mexicaans succescineast Alfonso Cuarón (Gravity) zaterdagavond bij de uitreiking, ging die eer naar een film uit Latijns-Amerika.

Bor Beekman
Lorenzo Vigas op het podium. Beeld getty
Lorenzo Vigas op het podium.Beeld getty

Het werd dus tijd. Desde allá (internationale titel: From Afar), is een grimmig drama over twee mannen die om elkaar heen draaien, in de achterbuurt van Caracas. De een is van middelbare leeftijd, uit op seks met jongens. De ander is een straatschoffie, uit op geld. Het debuut van de winnende filmmaker Lorenzo Vigas gaat over wederzijdse uitbuiting; in de relatie tussen de man en de jongen kan empathie elk moment overgaan in opportunisme of geweld.

Anders dan veel andere landen in Latijns-Amerika, kent Venezuela een magere filmcultuur, met weinig overzees succes. Vigas omringde zich voor zijn debuut met talent uit omringende landen. Zo schreef de Mexicaanse scenarist Guillermo Arriaga (Amores Perros, 21 Grams) mee aan het scenario. En een van de twee hoofdrolspelers - de Chileen Alfredo Castro - boekte al vaker succes met zijn vertolkingen van kille en zwijgzame mannen in de films van Pablo Larrain (o.a. Tony Manero, Post Mortem). Vigas droeg de prijs op aan zijn land: 'We kennen problemen in Venezuela, maar we zijn een wonderbaarlijk land. We zullen meer met elkaar moeten gaan praten.'

null Beeld getty
Beeld getty

Verrassende keuze

Het betrof voor velen op het Lido-eiland een verrassende keuze van de jury, zelfs al was er dan geen grote favoriet onder de 21 voor de competitie geselecteerde films op het 72e Venetië filmfestival. De rigoureuze auteursfilm van Vigas werd alom gewaardeerd, maar stond nergens bovenin de polls.

De Zilveren Leeuw, ook wel tweede prijs, ging naar El clan van de Argentijnse cineast Pablo Trapero. Zijn op waargebeurde feiten gebaseerde film handelt over een schijnbaar doodgewone familie die zich bekwaamt in moord en ontvoering, en is al een grote hit in eigen land.

De Amerikaanse scenarist Charlie Kaufman (Being John Malkovich) en animator Duke Johnson wonnen de grote juryprijs, voor hun animatiefilm Anomalisa, over een verwarde en depressieve auteur van een bestseller over klantenservice. Ook het door tv-zender Netflix aangekochte kindsoldaatdrama Beasts of No Nation viel in de prijzen; het hoofdrolspelertje Abraham Attah won de prijs voor beste jonge acteur.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over