FilmrecensieUncut Gems

Uncut Gems is een geestige en virtuoos vertelde versmelting van een gejaagde thriller en een gokverslavingsdrama ★★★★★

Een puntgaaf portret van een tragische figuur, onder feilloze regie van de gebroeders Safdie.

Adam Sandler toont handelswaar in Uncut Gems (2019). Beeld
Adam Sandler toont handelswaar in Uncut Gems (2019).

De New Yorkse diamantenhandelaar Howard Ratner – neptanden, ringbaardje – staat op het punt de grootste deal van zijn leven te sluiten. Hij tettert zijn plan gespannen in zijn telefoon, terwijl hij klaagt over de schuldeisers die zojuist met harde hand achterstallige betalingen kwamen innen in zijn winkel. Geef hem nog even, straks is iedereen rijk, beloofd.

In Uncut Gems, de geestige en virtuoos vertelde versmelting van een gejaagde thriller en een gokverslavingsdrama van de regisserende broers Joshua en Benny Safdie (Good Time), betekent Ratners aankomende superdeal vooral voor de man zelf weinig goeds. Hij heeft een uit een Ethiopische diamantenmijn afkomstige opaal op de kop getikt, in de volle overtuiging dat de steen hem bij een aankomende kunstveiling minstens een miljoen dollar zal opleveren. Daarmee koopt hij straks in één klap het maffia-achtige volk af dat hem steeds dwingender in de nek hijgt.

Bovendien maakt hij vóór de veiling ook handig indruk op NBA-ster Kevin Garnett, die met zijn kleurrijke entourage (aangevoerd door een briljante Lakeith Stanfield als onpeilbare opportunist) inkopen doet in Howards juwelierszaak. De boomlange Garnett, uitstekend gespeeld door de voormalig basketballer zelf, raakt volledig in de ban van de opaal, krijgt het ding na enig aandringen een etmaal in bruikleen, neemt de volgende dag zijn telefoon niet meer op en zet zo Howards deal op losse schroeven.

Kevin Garnett in Uncut Gems (2019). Beeld
Kevin Garnett in Uncut Gems (2019).

De Oscarwaardige Adam

Adam Sandler speelt de rol van zijn leven in misdaadthriller Uncut Gems
Eindelijk speelt acteur Adam Sandler (53) eens niet de hoofdrol in een flauwe komedie, maar in een misdaadthriller van formaat. En hoe.

De Safdies – die al jaren gefascineerd zijn door de zelfkant van het New Yorkse straatleven en twee jaar geleden doorbraken nadat ze Robert Pattinson hadden weten te strikken voor hun overvalthriller Good Time – schetsen met Uncut Gems een puntgaaf portret van een tragische figuur die ten onder gaat aan zijn gokverslaving. Ratner bouwt een kaartenhuis van vage dealtjes, bij elkaar geritselde leningen, opportune beloften en opzichtige liefdesaffaires. Onder de feilloze regie van de Safdies wordt zijn stress ook die van de kijker.

Tegelijk is Uncut Gems ook opmerkelijk grappig. Niet alleen omdat de sleazy pophit tijdens de aftiteling voor een gegarandeerde lachstuip zorgt, of omdat de doorgaans zo verguisde komiek Adam Sandler excelleert als Howard Ratner (de man is zo goed dat je je afvraagt waarom hij niet vaker doortimmerde scenario’s verkiest boven flauwe pulp), maar ook omdat de wereld waarin de hoofdpersoon leeft zo zeldzaam goed is doordacht. Uncut Gems oogt volledig doorleefd, de andere personages hebben elk een voelbare geschiedenis met de hoofdpersoon en iedereen reageert op zijn eigen manier op Ratners manie. Meerdere bijfiguren treden daarbij op als zichzelf: naast Garnett ook zanger The Weeknd, die in dit in 2012 gesitueerde verhaal vlak voor zijn grote doorbraak aanpapt met Ratners minnares.

Een genadeloze thriller, een sterk gespeeld verslavingsdrama, een komedie met hoge herkijkwaarde, een popculturele bespiegeling: Uncut Gems is het allemaal.

Uncut Gems

Thriller

★★★★★

Regie: Joshua en Benny Safdie

Met: Adam Sandler, LaKeith Stanfield, Kevin Garnett, Julia Fox, Idina Menzel, The Weeknd

135 min., vanaf 31 januari op Netflix

Meer over