Una mujer fantástica, American Made en Festival Oude Muziek

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een aangrijpend relaas over rouw tot een frisse kluiskraak-film.

Channing Tatum op de rode loper voor de premiere van de misdaadkomedie LOGAN LUCKY van Channing Tatum. Beeld anp
Channing Tatum op de rode loper voor de premiere van de misdaadkomedie LOGAN LUCKY van Channing Tatum.Beeld anp

1. Film: Una mujer fantástica

Regie Sebastián Lelio.

Een echte vrouw is ze niet, dus van ware liefde kan geen sprake zijn. Dat is hoe Marina wordt behandeld na de dood van haar partner Orlando.

Regisseur Sebastián Lelio weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren, hoe gepaste overdrijving te koppelen aan benauwend realisme. Una mujer fantástica is zoveel méér dan een film-met-een-boodschap over transgenders in het hedendaagse Chili. Bovenal is het een aangrijpend relaas over rouw en veerkracht.

Kevin Toma

2. Klassiek: Festival Oude Muziek

Diverse locaties in Utrecht t/m 3/9.

Tijdens deze 36ste editie van het Festival Oude Muziek, in TivoliVredenburg, historische kerken en elders, wordt de invloed van de reformatie op de muziek verkend. In het slotweekend is er aandacht voor componist Georg Philipp Teleman (250 jaar geleden overleden), maar het bijzonderste onderdeel dit jaar is het project 150 Psalms waarin in marathonsessies alle psalmen tot klinken komen.

Merlijn Kerkhof

3. Film: American Made

Regie Doug Liman.

American Made vertoont in stijl en inhoud raakvlakken met de Netflix-serie Narco's, maar doet vooral denken aan Top Gun (1986). Opnieuw is Tom Cruise een getalenteerd en roekeloos piloot, en ook dit verhaal speelt zich af in de jaren tachtig. Regisseur Doug Liman schept een aantrekkelijk tijdsbeeld en brengt de vele vliegscènes spectaculair in beeld, terwijl Cruise zijn gebruikelijke dosis charme inzet. Zo dringt langzaam het besef door dat dit geen heldenepos is, maar een duistere versie van de Amerikaanse droom.

Pauline Kleijer

4. Dans: Thirteen Images from the Dark Land

Door Sally Dansgezelschap Maastricht en Ensemble 88. Nog te zien op 8/10 in Maastricht.

De muziek van de Amerikaanse avant-gardecomponist George Crumb krast, schuurt en piept tijdens het dansconcert Thirteen Images from the Dark Land. De violen klinken bij vlagen als een zwerm boze bijen. De muzikanten fluisteren, murmelen of gillen dwars door hun fraaie vertolking heen. Choreograaf Krisztina de Châtel maakte op deze muziek, die Crumb in 1970 scheef, voor de afgelopen editie van Festival Cultura Nova dit krachtige mannenduet.

Annette Embrechts

5. Documentaire: Les Bleus - Une autre histoire de France

Regie Pascal Blanchard, Sonia Dauger en David Dietz.

Nergens ter wereld loopt de recente geschiedenis van een natie zo parallel met die van haar voetbalelftal als in Frankrijk. Les Bleus, naar de koosnaam van de nationale ploeg, legt de verbanden en doet dat knap. Zelden een documentaire met zo'n zeggingskracht gezien. Une autre histoire de France luidt de ondertitel van de documentaire die op Netfilx te zien is. Alle moderne obstakels bij het smeden van een natie komen aan de orde, alsook de illusie dat sport daarin een rol kan spelen.

Bart Jungmann

6. Film: Logan Lucky

Regie Steven Soderbergh

Regisseur Steven Soderbergh weet het thema van de kluiskraak, dat hij in Ocean's Eleven (2001) en de twee vervolgfilms aardig leek te hebben uitgeput, in Logan Lucky toch weer fris op te dienen. De criminelen van dienst zijn dit keer eenvoudige plattelandsbewoners zoals een ontslagen mijnwerker (Channing Tatum) en een gehandicapte oorlogsveteraan (Adam Driver). Veel van het plezier schuilt, zoals dat hoort in een goede kraakfilm, in de onverwachte trucs die de dieven toepassen. Maar belangrijker nog is de sympathie die de film weet op te wekken voor zijn antihelden.

Pauline Kleijer

Meer over