Uitstekend locatietheater, een reis door het leven van Mondriaan en betoverende flamenco

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van locatietheater in de duinen tot een groot overzicht van Mondriaan.

Locatietheater Bleekneusjes (Karavaan Festival) Beeld RV
Locatietheater Bleekneusjes (Karavaan Festival)Beeld RV

1 Theater

Bleekneusjes door Karavaan Festival. t/m 5 juni, Bergen aan Zee; Tournee. bleekneusjes.nl.

Locatietheater in de beste zin van het woord - dat is de voorstelling Bleekneusjes waarvoor onder anderen Adriaan van Dis teksten schreef. Over de geschiedenis van de koloniehuizen in Bergen aan Zee waar na de oorlog zwakke en zieke stadskinderen werden opgenomen om aan te sterken. De voorstelling bestaat uit een wandeling door de duinen waar liefdesverdriet, heimwee en strenge discipline door leuke jonge acteurs aanstekelijk worden verbeeld.

Hein Janssen

2 Film

Daughters of the Dust
Regie Julie Dash.

Julie Dash' digitaal gerestaureerde Daughters of the Dust (1991) was de eerste door een Afro-Amerikaanse vrouw gemaakte film die in Amerika een grote landelijke release kreeg. Ook los daarvan is het een uniek werk. Op de eilanden voor de kust van Georgia en South Carolina leidden rond de eeuwwisseling afstammelingen van Afrikaanse slaven, zogenoemde Gullah, hun traditionele bestaan. Een belangrijk historisch gegeven, verbonden met Dash' persoonlijke geschiedenis, dat tijdloos en dromerig wordt verbeeld.

Kevin Toma

3 Theater

The Family door Theater Utrecht.
Regie Casper Vandeputte. 20/5, Paardenkathedraal, Utrecht.
Nog t/m 5/6.

Er was al het voorgevoel dat The Family niet goed kon aflopen, en deel 4, het slot, begint weinig hoopgevend. Het is ook hier dat we steeds meer gaan meevoelen met het stelletje aso's dat we in het theaterfeuilleton bij Theater Utrecht de afgelopen maanden in razend tempo leerden kennen. Regisseur Casper Vandeputte houdt de vaart erin met snelle scènes, special effects en stripachtig beeld. Zo wordt het einde van de drie prachtig verbeeld. Jammer dat het het einde is.

Karin Veraart

4 Klassiek

John Adams. Zaterdag Matinee. Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. John Adams. Solist: Timothy McAllister.
Opgevoerd 6 mei, Concertgebouw, Amsterdam, online terug te luisteren op radio 4.

Je kunt je voorstellen dat iedere saxofonist wel het Saxofoonconcert (2013) van John Adams zou willen spelen. Maar weinigen zullen het zo goed doen als McAllister, die ver weg blijft van de klassieke 'gallische' stijl (afgemeten, veel vibrato, 'mooi'). Wat zweefde de toon die uit zijn altsax kwam - rond, soms met een groezelig randje - fantastisch boven de klanken van het Radio Filharmonisch.

Merlijn Kerkhof

5 Beeldende kunst

De ontdekking van Mondriaan. Gemeentemuseum Den Haag.
T/m 24 september.

Groot en groots overzicht van alle liefst driehonderd 'Mondriaans' die het Gemeentemuseum Den Haag in bezit heeft. Tekeningen en schilderijen van Piet Mondriaan (1872-1944) uit alle perioden, van stilleven met geschoten haas en somber bosgezicht tot de vernieuwende rood-geel-blauwe 'neo-plastische composities'. Gemaakt in Amsterdam, Laren, Parijs, Londen en New York, door een schilder die zichzelf in elke plaats opnieuw leek uit te vinden. De tentoonstelling biedt in de slipstream ook een ander beeld van de man zelf, die niet 'saai' schijnt te zijn geweest, maar juist levenslustig.

Rutger Pontzen

6 Documentaire

La Chana
Regie Lucija Stojevic.

Een wervelwind van passen, gebaren, blikken en kreten, dat was Antonia Santiago Amador in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Niets moeilijks aan, als je haar mag geloven. Geef je over aan het flamenco-ritme en alles gaat vanzelf, zegt ze in de documentaire. La Chana, laat de Kroatische documentairemaker Lucija Stojevic treffend zien, was vroeger zo'n hypnotiserende verschijning dat ze bij haar concertbezoekers het denken zowat uitschakelde; een betovering die dankzij het goed gedoseerde archiefmateriaal moeiteloos op de toeschouwer overslaat.

Kevin Toma

Meer over