Uitgever AND wijkt uit naar Ierland

De kleine, maar snelgroeiende elektronische uitgever AND International Publishers zet volgend jaar in Ierland een 'datafabriek' neer die werk gaat bieden aan ten minste honderd mensen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens bestuursvoorzitter H. Abbiek van AND is Ierland aantrekkelijker dan Nederland als vestigingsplaats omdat er makkelijk aan technici is te komen. Ook is de vennootschapsbelasting er lager, terwijl AND per werknemer ook nog eens subsidie tegemoet kan zien ter hoogte van een jaarsalaris. 'Maar de beschikbaarheid van capabel personeel heeft de doorslag gegeven', aldus Abbink.

AND verzamelt en exploiteert gegevensbestanden met onder meer reisinformatie en geografische en encyclopedische informatie. AND geeft zelf cd-roms uit met routeplanners en encyclopedieën, maar verkoopt het grootste deel van de data aan andere uitgevers.

Op dit moment heeft zijn bedrijf ongeveer 250 mensen in dienst, verspreid over vestigingen in Nederland, verschillende Europese landen en de VS. Een jaar geleden waren dat er nauwelijks 150. Deze snelle groei heeft wel voor een toename van de loonsom met 82 procent gezorgd, terwijl de kosten om geschikt personeel te vinden ook met 59 procent groeiden.

Deze uitgavenstijging heeft de halfjaarwinst gedrukt van 500 duizend gulden in de eerste helft van 1996 tot 400 duizend in de eerste zes maanden van dit jaar. De omzet is daarbij gegroeid met 46 procent tot 12,3 miljoen. Een deel van de omzetgroei was te danken aan de in januari overgenomen rechten van een databestand van Cambridge University Press. Het bestand wordt gebruikt voor het naslagwerk The Cambridge Encyclopedia.

Voor heel 1997 verwacht AND een omzetgroei van minstens 50 procent, voor volgend jaar ligt de lat zelfs op minstens 60 procent. Een hogere winst belooft Abbink pas in de tweede helft van 1998, vanwege het hoge peil van de investeringen.

AND verwacht veel van zijn elektronische kaart van de VS in een schaal van 1 op 250 duizend. In het jaar 2000 wil het bedrijf de hele wereld op dezelfde schaal in kaart hebben gebracht. In november komt er ook een vluchtplanner op de markt met daarin alle gegevens van 650 duizend lijnvluchten van de zeshonderd luchtvaartmaatschappijen.

Meer over