Uit Theo Sontrops boekenkast: dit wordt er verkocht op de veiling van de legendarische uitgever

Arjan Peters
Portret van Theo Sontrop Beeld
Portret van Theo Sontrop

De boekenliefde van Theo Sontrop (1931-2017) was groot en exclusief. Dat is ook af te lezen aan de ruim 300 boeken met opdrachten, brieven en kunstwerken uit het bezit van de kleine man (‘Ik wantrouw iedereen boven de 1.67’), die op maandagavond 28 mei geveild zullen worden bij Bubb Kuyper in Haarlem.

De spaarzame schepper van een stuk of vijftig vaak woordspelige gedichten (‘Non in bus abri’) werkte 30 jaar in de uitgeverij, eerst als redacteur bij Meulenhoff, waar hij Rudy Kousbroek uitgaf, Philip Roth en debutant Maarten Biesheuvel. Vanaf 1972 was Sontrop uitgever van De Arbeiderspers, waar hij naam maakte met de prestigieuze reeks Privé-domein, met de schrijvers Jeroen Brouwers, Simon Carmiggelt, Mensje van Keulen, Paul Auster, Patricia Highsmith, Fernando Pessoa, en met de debutanten Gerrit Komrij, F.B. Hotz (die hij uit de post haalde), Rob Schouten en Geerten Meijsing.

De laatste droeg zijn beruchte roman De grachtengordel (1992) aan hem op. Sontrop zal niet ontevreden zijn geweest met zijn rol als de welbespraakte tycoon Leo de Wolff, zo ongeveer het enige personage dat aan de spot van de schrijver ontkwam.

Nadat hij in 1993 met pensioen was gegaan, trok Sontrop zich terug in een kabouterhuisje op Vlieland, waar hij bezoekende vrienden uit het circuit vergastte op een wolk van Gauloises-sigarettenrook, benevens een rijk repertoire aan bon mots over het literaire bedrijf. Vierduizend boeken had hij uitgegeven. Slechts enkele honderden was het vergund mee te verhuizen.

Tot de schatten die nu van Vlieland naar Haarlem zijn verhuisd, en waar deze maand op geboden kan worden, behoren veel delen uit de Franse Pléiade-reeks (Stendhal, De Sade, Gide). Daarnaast ook een door A.F.Th. van der Heijden gesigneerd exemplaar van Het Hof van barmhartigheid (1996, richtprijs 100-150 euro): ‘Voor Theo Sontrop, eertijds geheten ’Io Son’troppo’, maar zowel toen als nu: onmisbaar. Iemand van jouw lengte heette vroeger bij ons ‘Reusje’. Dit zo zijnde, dan ben jij de Reus onder de Reusjes.’ Ook komt een olieverfschilderij van Freddie Langeler ter veiling (richtprijs 1500-2500 euro), waarop de schilder staat met haar 10-jarige dochter Fritzi, de latere dichter Fritzi Harmsen van Beek, die sinds 1957 in de Blaricumse villa Jagtlust tal van markante kunstvrienden onderdak bood, onder wie de jonge Sontrop.

‘Even kijken of je je op het Eiland al zo onmogelijk gemaakt hebt dat de PTT je weet te vinden', schreef Cees Nooteboom achter op een ansichtkaart (1998, met andere kaarten en brieven, richtprijs 400-600 euro). Op de tekening die zijn oude vriend Peter Vos van hem maakte (100-150 euro), zien we Sontrop languit op een rotan stoel zitten roken. Broedend op een dichtregel. Of anders op een oneliner.

Meer over