Column

Uit je bubbel breken is kanslozer dan gemiddelde asielplaag

'Michael van Dorp (32) is links, maar begon onlangs zevenhonderd rechtse mensen te volgen op twitter. Twee maanden later al noemt hij het 'een mislukt experiment'.' NRC Handelsblad pakte dinsdag flink uit met een artikel over mensen die een poging hadden gewaagd om uit hun 'informatiebubbel' te breken.

Marianne Zwagerman kwam haar dikke filterbubbel uitleggen in De Wereld Draait Door.

Het fenomeen waarbij iedereen op sociale media zich enkel nog omringt met gelijkgestemden en daardoor nooit meer een tegengeluid hoort, zou verkokering en polarisatie in de hand werken en is blijkbaar hét ding om uit te breken in 2017. Collega Asha ten Broeke waagde zich aan een driedaags 'bevreemdend' experiment, en ook AD-journalist Wierd Duk, de David Attenborough van de boze burger, dorstte een teentje in het koude elitewater te dopen. Hij vond het er maar wat raar.

'Opeens rook mijn tijdlijn naar onderbuik.' stond boven het stuk in NRC. Toch was het een andere krant gelukt een nog onsmakelijker kop te maken. De rechtse bubbel benadrukte dat het artikel onder 'Kansloze Asielplaag ongehinderd verder' echt, echt goed was, maar de buurbubbel was woedend. Er werd een heuse hashtag (#stopxenofoobtelegraaf) voor in het leven geroepen, die door een ontbrekende 'e' lekker xenofiel klonk, en het relletje deed wat relletjes nu eenmaal het liefste doen: aan tafel komen bij Matthijs.

Schrijver/columnist Marianne Zwagerman had haar dikke filterbubbel naar de DWDD-studio gerold om Wakker Nederland van de nodige steun te voorzien. Waarom hebben we het nooit over de inhoud? Dat domme gezeik van die linkse kenkerlijers over de toon altijd. Als je de problemen gewoon oplost, hoef je het daar niet eens over te hebben. Ja toch?

Terwijl de Betrouwbare Mannetjes na een kwartiertje stemgeluid van Marianne Zwagerman begonnen te vermoeden waarom we wat minder op de toon moesten letten, drong tevens door wat er niet deugde aan dat gezeur over die bubbels. Al vijftien jaar worden we overspoeld met wat de ander vindt. Elk huis-, tuin- en keukenprobleem wordt hier in debatvorm gegoten. Je kan de twitterfeeds, opiniepagina's, of standpuntenellen nauwelijks tot je nemen zonder tegengeluid van mensen die zich vanaf de andere kant van het spoor verstaanbaar proberen te maken.

Nee, dat hele uit je bubbel breken is kanslozer dan de gemiddelde asielplaag. Al is het maar omdat uiteindelijk niemand bereid is zijn eigen gelijk in de waagschaal te leggen. Overigens, Michael van Dorp (32), dat '700 rechtse mensen' misschien een wat hoge instap is, hadden we je na één maandje ook al kunnen vertellen.

Begrijp ons niet verkeerd, wij luisteren met liefde naar iedereen. Zelfs - binnen redelijke tijdsmarges - naar Marianne Zwagerman. Maar wil je tot elkaars bubbel doordringen, dan is het misschien raadzaam het in de eerste plaats een beetje leuk te houden. Alleen al door het gebruik van de juiste woorden krijgt de meest onsmakelijke inhoud vaak toch nog iets gezelligs. Neem een golden shower.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Wij hadden vroeger thuis een Kompromat, maar die hebben we de deur uitgedaan toen ie tijdens het centrifugeren steeds kortsluiting maakte.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over