Twijfels bij raad over nieuwe depot

Museum Boijmans Van Beuningen krijgt van de gemeente Rotterdam het vurig gewenste nieuwe depot. Maar de race rond het Collectiegebouw is nog niet helemaal gelopen.

Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst, gelegen aan het Museumpark te Rotterdam. Beeld anp
Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst, gelegen aan het Museumpark te Rotterdam.Beeld anp

Het gemeentebestuur van Rotterdam gaat ervoor. Het stemt in met de bouw van een revolutionair depot naast Museum Boijmans Van Beuningen. Aan het gebrek aan opslagruimte komt een einde. Dankzij een kronkelende route door het nieuwe Collectiegebouw met 'kijkramen' kan het publiek straks een blik werpen in het museumbedrijf - tegen betaling van een tientje.

Een Rotterdamse stichting schenkt 15 miljoen voor de bouw, de gemeente lapt zelf 35,3 miljoen. In het collegebesluit worden ook nog 'aanloopkosten' van 9,2 miljoen vermeld en een post van 8,2 miljoen voor energiebesparende installaties en de 'losse inrichting' in het nieuwe Collectiegebouw - het armlastige Boijmans kan zelfs het benodigde meubilair niet financieren.

De bouw moet nog wel de goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Dat kan nog spannend worden, getuige een artikel dat de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, met veertien zetels de grootste partij in de raad, een maand geleden liet publiceren in het tijdschrift Vers Beton. De kop zegt genoeg: 'Depot de pot op?'

Anton Molenaar staat nog steeds onverkort achter dat stuk, zegt hij donderdag, ook al hebben drie wethouders van zijn partij hun handtekening onder het bouwbesluit gezet. Tegenstemmen mag, benadrukt de politicus, omdat er over het Collectiegebouw niets is opgenomen in het akkoord dat de coalitiepartijen hebben gesloten. Dat zijn fractie straks mogelijkerwijs ingaat tegen het eigen smaldeel in het college noemt hij 'heel duaal'. 'De boel is niet dichtgetimmerd. Dat kan je ook positief zien.'

Kritiekpunten

Molenaar heeft twee kritiekpunten. Hij vreest dat de gemeente de pineut wordt als het museum te weinig geld ophaalt om zijn deel van de exploitatie (2,5 miljoen) te kunnen betalen. Daarnaast hekelt de fractievoorzitter de beslissing dat in het depot alleen de spullen worden opgeslagen die Boijmans voor de gemeente beheert. Hij had graag gezien dat ook ruimte was gemaakt voor de andere musea in de stad met een gemeentelijke collectie.

Vrijwel dezelfde aanmerkingen waren te lezen in het (negatieve) advies dat de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur vorige week gaf. Pikant detail: de kunstraad had zich, ter bevordering van de objectiviteit, versterkt met vier externe experts. Een daarvan is Johan Idema, de adviseur die bekendstaat als een grote vernieuwer van de kunstwereld. Niettemin wees ook hij de investering in het innovatieve gebouw af.

Het college heeft zich de kritiek wel enigszins aangetrokken. Zo is het 800 duizend euro kostende 'bos' op het dak geschrapt. Dat was niet in de begroting opgenomen, zo had de kunstraad ontdekt, terwijl het wel al op alle impressies was ingetekend. Ook hebben B en W inmiddels een potje gevonden waarmee de verhuizing van alle opgeslagen collectiestukken kan worden gefinancierd. Maar het college blijft erbij dat het nieuwe depot alleen voor Boijmans bestemd is. De rest van de gemeentelijke collecties zijn van 'een andere aard en waarde', samenwerking op dit vlak is 'niet effectief'.

Intentieverklaring

Ook het commentaar dat het concept geen 90 duizend betalende bezoekers per jaar kan trekken, leggen cultuurwethouder Adriaan Visser en zijn collega's naast zich neer. Zij schrijven dat er 'veel vraag is naar het openstellen van depots voor publiek' en hebben ook vertrouwen in het plan van het museum om depotruimte te verhuren aan particuliere verzamelaars. Met vijf van hen zou al een intentieverklaring zijn getekend.

Toch zit ook de PvdA, met acht zetels de grootste oppositiepartij in de havenstad, het plan nog niet lekker. Fractiewoordvoerder Co Engberts vindt de onderbouwing van de cijfers te mager. 'Misschien vinden de mensen het gebouw wel prachtig, maar het zijn allemaal aannames. Er is bijvoorbeeld geen marktonderzoek gedaan.'

Leefbaar Rotterdam en PvdA hebben samen 22 van de 45 raadszetels. 'Het college zal zijn stinkende best moeten doen om het product te verkopen', concludeert fractievoorzitter Molenaar van leefbaar Rotterdam vrolijk.

Impressie van het interieur van het Collectiegebouw. Beeld MVRDV
Impressie van het interieur van het Collectiegebouw.Beeld MVRDV
Meer over