Tweede halve finale Songfestival: wat staat u vanavond te wachten?

Goed, zonder Trijntje dan. Nederland zit weer een jaar in de wachtkamer. Uithuilen en inspiratie zoeken bij de overige deelnemers. Ook voor hen alvast een rapportcijfer van een strenge jury.

Aminata uit Letland tijdens de repetitie in de Wiener Stadthalle voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in Wenen, Oostenrijk. Beeld ANP
Aminata uit Letland tijdens de repetitie in de Wiener Stadthalle voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in Wenen, Oostenrijk.Beeld ANP

DE ZEKERE FINALISTEN

1. Australië

Guy Sebastian - Tonight Again
Cijfer: 8,5

Australië heeft dik dertig jaar songfestivalkijkend op de bank gezeten, mag nu als special-jubileum-guest meedoen en schiet na die decennialange studie meteen heel erg raak. Guy, vier boybandleden in één (die donkere, die met die lichtgroene ogen, dat wat brave jochie en die best wel stoere met die tattoos) heeft de scoringsdrift van een laatsteminutenwissel en levert dus én trompetjes, én een boybandintro, én een boybandrefrein, én een discovloer, én een who-ho-ho-hooo.

2. Oostenrijk

Makemakes - I Am Yours
Cijfer: 6,5

Als je de genen van Paolo Nutini, Waylon en Hozier in een lauwwarm reageerbuisje stopt, krijg je dit aardige maar bloedeloze resultaat. De zanger van Makemakes heeft een zwarte cowboyhoed én lang haar én een baard, en hij zingt met gesloten ogen en trillende falset achter zijn piano een gevoelige ballad die als de soundtrack van elke Amerikaanse dramaserie kan dienen, van Grey's Anatomy tot The Vampire Diaries. Best sophisticated, maar vooral namaak. De kaarsen op het podium en de soulgroove maken het er niet eigenzinniger op.

3. Frankrijk

Lisa Angell - N'oubliez pas
Cijfer: 6

En daar is de oorlog en een verwoest dorp. Inderdaad, de grote thema's worden ook dit jaar niet geschuwd. N'oubliez pas is volgens Lisa zelf een lied over hoop en vrede, moed en solidariteit. Dat is natuurlijk mooi en ook ambitieus, voor de zaterdagavond. Het lied valt wat tegen, ondanks de krachtige stem van de zangeres en de emotionele uithalen. Met een plaats in de top-10 mag Lisa Angell haar handjes dichtknijpen, maar ook voor haar geldt dat deelnemen belangrijker is dan winnen.

4. Duitsland

Ann Sophie - Black Smoke
Cijfer: 5

Ann Sophie is pas 24, zo valt te lezen in haar bio op de website van het Songfestival. The stage is her life, dat staat er ook. Wat er niet staat is dat Ann Sophie een beetje veel tanden heeft en dat haar hele act nogal geforceerd overgeacteerd aanvoelt. Ann Sophie won de voorverkiezing in Duitsland en als je Black Smoke hoort, snap je gelijk waarom. Het nummer is popmuziek zoals Duitsers denken dat popmuziek hoort te klinken. Het resultaat is een flets, niksig liedje, dat je al bent vergeten op het moment dat de eerste noot heeft geklonken.

5. Italië

Il Volo - Grande Amore
Cijfer: 6,5

In de clip is een liefdeskoppel bezig met pottenbakken. Je denkt: die vaas gaat keihard sneuvelen in een door sinistere strijkers aangekondigd treurspel. Maar het baksel blijft heel en de zang van het mannentrio blijkt in orde. Verder is het door de bookmakers hoog gewaardeerde huzarenstuk van Italië te veel van alles wat je van Italië verwacht. Te kwistig met amore en kleffe operette. Het maakt Grande Amore toch mooi de ideale soundtrack van ruzie in een kitscherige toeristen pizzeria, zo een waar alle vrouwen na het afrekenen een gele roos krijgen.

6. Spanje

Edurne - Amanecer
Cijfer: 5

Dit heeft wel kwaliteit, in het genre, maar dat genre is dus dat genre waarin liefde een strijd met de elementen is, jurken flappen hebben, en die flappen ook weer flappen, en tijgers achter haviken aanzitten, de sluizen voor de trommels, strijkers en tapijtsynthesizers altijd vol open staan en je zeker de helft van de tijd doorbrengt met vliegen over pseudo-Keltische oerlandschappen onder het slaken van diep smachtende kreten (die, mocht het u interesseren, in het Spaans geschreven worden als EEEieEEO, houd deze spelling bij de hand).

7. Verenigd Koninkrijk

Electro Velvet - Still in Love with You
Cijfer: 7,5

Electro Velvet probeert een aangenaam verrassende combinatie van vintage en modern in ieders oren te knopen. Een missie die dus kans van slagen heeft. Denk swingmuziek uit het entertainmentprogramma op een cruiseschip, opgekalefaterd met elektronische beats, die subtiel genoeg zijn om het geheel nu eens niet kluchtig te maken. Hartstikke gezellig, dit manvrouwduo, en de zang deugt nog ook.

DE HALVE FINALISTEN VAN DONDERDAG

1. Litouwen

Monika Linkyte en Vaidas Baumila - This Time
Cijfer: 7

Elk jaar hopen we weer dat Litouwen zich laat vertegenwoordigen door Lee Towers, en elk jaar worden we daarin opnieuw teleurgesteld. Desalniettemin kunnen Monika LinkedIn en Vaidas Baumila weleens een stiekeme outsider voor de titel zijn. Hun This Time doet een beetje denken aan Mumford & Sons op een shabby hotelkamer in gezelschap LeAnn Rimes en Ilse DeLange. Het gitaartje beklijft, net als het vrolijke, pretentieloze refrein. En Monika en Vaidas beleven een superongemakkelijk kusmoment.

2. Ierland

Molly Sterling - Playing with Numbers
Cijfer: 7

Ierland komt met het soort dromerig-meisje-en-piano-liedje waarbij de kandidaten in So you think you can dance van de choreograaf altijd verplicht moeten huilen en aan het slot radeloos in het oneindige staren. Met een beetje goede wil en waterstofperoxide zou je kunnen denken dat Molly in haar donkere puberjaren (die reeds twee jaar achter haar liggen, ze is 17) veel naar Tori Amos heeft geluisterd, maar naar eigen zeggen behoorde Meat Loaf tot haar vroege inspiratiebronnen. Daar is gelukkig niets meer van te horen of te zien.

3. San Marino

Anita Simoncini & Michele Perniola - Chain of Lights
Cijfer: 3

Dit kunnen we wel waarderen: San Marino huurde net als voorgaande jaren Satan in eigen persoon in, componist Ralph Siegel, hij van Nicoles Ein bisschen Frieden en een stuk of 22 andere pogingen de Eurovisiekijker van het balkon te jagen. Om u te behoeden voor acute ouderdomsdiabetes de volgende speurtocht: ontdek het gejatte stukje van Opus' terrorhit Life is Life (hint: 'We all have...') en zoek naar de raadselachtige tekst: 'Chain of farts'. Succes! Hou vol!

4. Montenegro

Knez - Adio
Cijfer: 6

Knez is een Montenegrijnse zanger van 47 jaar met een dun snorretje op de bovenlip, een ring in beide oren en een intense blik in zijn ogen. De stemmige viool en het snaarinstrument uit de luitfamilie doen vermoeden dat het om een droevig lied gaat en als je de tekst door Google Translate haalt, blijkt het inderdaad om een verloren liefde te gaan. Toch komt er op twee minuten een vrolijke eurodancebeat in, waardoor je je tranen kunt wegvegen met de ene hand, terwijl je met de andere een vuist maakt om in de lucht te pompen.

5. Malta

Amber - Warrior
Cijfer: 6

Dat is toch ook sterk, wéér een vrouw die een liedje vertolkt dat Warrior heet. Nina Sublatti deed het in de eerste halve finale voor Georgië ook al. Verwarrend. Ook hier weer veel dramatiek, dat krijg je met zo'n thema natuurlijk al snel. Amber zingt bloedserieus over het overwinnen van problemen door een innerlijke kracht. Als oud-judoka (groene band) weet de nachtegaal van Malta wat strijden is. Een doorzetter is ze ook. Vier eerdere pogingen om Malta te vertegenwoordigen, mislukten.

6. Noorwegen

Mørland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me
Cijfer: 6

Goh, ja, wat moet je hierover nou weer zeggen? Prima ballad, hoor, uit het boekje. Duetje: altijd goed. Rustig beginnen: tuurlijk joh. Eindigen in een climax: helemaal niets mis mee. En zelfs Debrah Scarletts stem heeft iets weg van die van Adele. Volgens de bookmakers maakt Noorwegen een goede kans om het Songfestival winnend af te sluiten. En misschien moet iemand de bookmakers maar een draai om hun oren geven en in hun gezicht schreeuwen dat DIT EEN DOODSAAI LIEDJE IS.

7. Portugal

Leonor Andrade - Ha um mar que nos separa
Cijfer: 4

Even, de eerste drie seconden, is er hoop: horen wij daar drums die herinneren aan Seven Nation Army? Helaas: Portugal besloot dit jaar nog verder af te dalen in de annalen van de muziekgeschiedenis en kwam uit in 1996, bij het hoofdstuk 'inwisselbare en slaapverwekkende poprock waarbij de hoop is gevestigd op de looks van een zuidelijke schone die in de videoclip op blote voeten door een duinpan sloft'. Denk: Laura Pausini in haar wilde jaren. Zelf roemt Leonor de frisheid en passie in haar muziek, maar het vuur in het liedje evenaart die van de afdeling Klein Huishoudelijk bij Blokker.

8. Tsjechië

Marta Jandová en Václav Noid Bárta - Hope Never Dies
Cijfer: 4

Zoals gerookte kipfilet bij de Albert Heijn niet echt gerookt is maar een spraypaintlaagje rooksmaak heeft, zo heeft Václav geen rockstem maar een kunstmatig raspje rock, essence de Nickelback. Dat maakt dit een wat onaangenaam pompduet. Je maakt een avondlang aangeschoten ruzie met je geliefde in een café en dan gaan de tl-lichten aan en wordt er schelle oprotmuziek gedraaid, die sfeer. Knap, want daar gaat het nummer zo'n beetje over.

9. Israël

Nadav Guedj - Golden Boy
Cijfer: 7

Het begint met een gebroken hart van het jankerigste soort. Toch besluit de pas 16-jarige Nadav Guedj niet te zwelgen in zijn hartenpijn, maar die weg te dansen in het nachtleven van Tel Aviv. Hij ontpopt zich als de golden boy, de zelfverklaarde 'king of fun', met moves die hij van Justin Timberlake jatte en een 'This Is How We Do It'-hook, die hij van Montell Jordan afkeek. Een drie minuten durende viering van hedonisme. Hopelijk deed zijn hart de volgende ochtend minder pijn dan zijn hoofd.

10. Letland

Aminata - Love Injected
Cijfer: 5

Moeilijk en wat rommelig liedje. Al met al is dit iets te veel van het goede. Wel willen we even een goed woordje doen voor Aminata Savadogo, die eens wat anders probeert en de multiculturele samenleving in Letland eer betoont. Haar moeder is half Russisch, haar vader komt uit Burkina Faso. In dit, zoals gezegd, moeilijke en rommelige liedje, manifesteert Aminata zich als de ultieme liefdesgodin. Ze is pas 23, wat mogelijk verklaart dat ze als liefdesgodin nog een lange weg te gaan heeft.

11. Azerbeidzjan

Elnur Huseynov - Hour of the Wolf
Cijfer: 5

Azerbeidzjan doet het altijd goed bij het Songfestival. Geen idee waarom, want deze inzending van Elnur ­Huseynov is gewoon een belediging voor dramatiek, achtergrondkoren, bombastische drumroffels en fatsoenlijk Engels-sprekende mensen over de hele wereld. Dit krijg je dus als je mensen dusdanig genetisch gaat manipuleren dat je iemand krijgt die zingt als Celine Dion, maar eruitziet als Wesley Sneijder.

12. IJsland

María Ólafs - Unbroken
Cijfer: 7

María Ólafsdóttir heeft haar naam voor het festivalgemak afgekort tot María Ólafs. Het is eigenlijk alleen de jurk die herinnert aan haar musicalverleden - ze speelde onder meer een Von Trapp-dochter in de IJslandse uitvoering van The Sound of Music: één groot kindermeisjesdrama. Het liedje is Top-40 genoeg om je te laten vermoeden dat je het eerder hebt gehoord, waarschijnlijk in de paskamer van de H&M.

13. Zwitserland

Mélanie René - Time to Shine
Cijfer: 5

Het was haar time to shine, vond Mélanie René, de Zwitserse met Mauritiaanse roots, en dus schreef ze deze hitgevoelige powerballad, compleet met hippe duikbootgeluiden, drumcomputerbeats en foute jaren '80-gitaarsolo. Of ze echt een songwriter is, is de vraag, want veel verder dan clichés komt ze niet. Ze volgt haar hart, leeft haar dromen, heeft ook leren loslaten en ze neemt het leven stapje voor stapje. 'The sky is the limit', zingt ze ook, maar wij hopen vurig dat de eerste ronde de limit is.

14, Zweden

Måns Zelmerlöw - Heroes
Cijfer: 8,5

Ja, en dan hoor je toch weer dat ze in Zweden de popmuziek wél hebben uitgevonden. Måns trekt meteen de aandacht met een aanstekelijk cowboykinderliedjesintro en bouwt dan snel op naar een genadeloze dansvloersloper, met lekker stuiterritme tussen Avicii en David Guetta en een refrein groot genoeg om de Wiener Stadthalle te verzuipen. En dan is er ook nog héél goed nagedacht over animatievisuals. We zijn een beetje jaloers.

15. Cyprus

John Karayiannis - One Thing I Should Have Done
Cijfer: 7

Het is moeilijk te geloven als je hem hoort zingen over de liefde en alles wat daar zoal bij komt kijken, maar als jochie in Limassol luisterde John Karayiannis het liefst naar Eminem, Linkin Park en Metallica. Tegenwoordig zingt hij zoete liefdesliedjes op het songfestival. Cyprus kan zich er geen buil aan vallen. Karayiannis, een type Jan Kooijman, leverde zijn grootste prestatie achter de computer. Met zijn team stond hij 58ste op de wereldranglijst van World of Warcraft, een game met meer dan tien miljoen deelnemers. Dat zijn leuke weetjes.

16. Slovenië

Maraaya - Here for You
Cijfer: 7

Maraaya klinkt een beetje als Duffy die nog even een teugje helium heeft genomen. En dat past prima bij het stoere, doch vrolijke uptempo-beatje van Here for You. Het refrein nestelt zich als een hardnekkige, maar stiekem ook wel prettige, jeuk in je billen, waardoor je die onwillekeurig een beetje heen en weer gaat bewegen en waarna je vervolgens verontschuldigend glimlacht naar de rest van de mensen in de ­kamer (als die er zijn, anders: leef je uit).

Meer over