nieuwsNominaties Griffels 2020

Twee poëziebundels genomineerd voor Gouden Griffel

Twaalf jeugdboekenschrijvers zijn de afgelopen week door middel van een filmpje op internet verrast met een Zilveren Griffel. Een van die Zilveren Griffels zal rond 30 september aan het begin van de Kinderboekenweek in Goud worden omgezet. De Gouden Griffel is een van de belangrijkste Nederlandse prijzen voor jeugdliteratuur.

‘Uit elkaar’ van Bette Westera. Beeld
‘Uit elkaar’ van Bette Westera.

Hoe de winnaar van de Gouden Griffel precies wordt bekendgemaakt is nog niet duidelijk: het jaarlijkse Kinderboekenbal is afgezegd. Dat mag de pret niet drukken voor de genomineerde auteurs, waarvan het werk tijdens de Kinderboekenweek volop in de belangstelling zal staan.

Bijzonder dit jaar is dat er maar liefst twee poëziebundels meedingen naar goud, die ook nog eens allebei tot de favorieten behoren. Uit elkaar van Bette Westera bevat verdrietige, verwarrende, verbazende, nieuwsgierige en hilarische gedichten over ouders die scheiden. De hoogst originele bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel biedt fantasievolle oplossingen voor kinderproblemen zoals dat je ouders je nooit eens laten winnen bij een spelletje of als je in de winter naar de wc moet en je voeten bevriezen.

‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt’ van Edward van de Vendel. Beeld Boekcover
‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt’ van Edward van de Vendel.Beeld Boekcover

Aangezien de illustratoren van beide poëziebundels, Sylvia Weve en Martijn van der Linden, een Zilveren Penseel hebben gekregen, is er dit jaar kans op een titel die zowel een Gouden Griffel als een Gouden Penseel wint.

Zeer verdiend zou het zijn als de tienerroman Bizar van Sjoerd Kuyper wint, het provocerende, filosofische en tegelijk hilarische verhaal van de 13-jarige Sallie Mo die van haar psycholoog een zomervakantie lang niet mag lezen én niet mag liegen en mede daardoor op de camping van het ene avontuur in het andere terechtkomt.

‘Bizar’ van Sjoerd Kuyper. Beeld
‘Bizar’ van Sjoerd Kuyper.

Ook niet uitgesloten is dat het goud naar journalist en programmamaker Wouter Klootwijk gaat, die met het eigenzinnige en dromerige Naar de overkant een tijdloos verhaal vertelt over twee kinderen, elk aan een kant van een overduidelijk Nederlandse rivier.

‘Naar de overkant’ van Wouter Klootwijk. Beeld
‘Naar de overkant’ van Wouter Klootwijk.

Verder genomineerd zijn Het werkstuk van Simon van der Geest, De man met de zeegroene ogen van Koos Meinderts, Tijger van Jan Jutte, Dit is geen cobra van opnieuw Bette Westera en Sylvia Weve, Niemand ziet het van Dolf Verroen, Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman en Toen het oorlog was, 1939-1945 van Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal.

De Gouden Griffel wordt dit voor de 49ste keer uitgereikt. De jury deelde naast de twaalf Zilveren Griffels acht Zilveren Penselen en in totaal 28 eervolle vermeldingen aan auteurs en illustratoren uit, de Vlag en Wimpels.

‘Het werkstuk’ van Simon van der Geest. Beeld
‘Het werkstuk’ van Simon van der Geest.
‘De man met de zeegroene ogen’ van Koos Meinderts. Beeld
‘De man met de zeegroene ogen’ van Koos Meinderts.
‘Tijger’ van Jan Jutte. Beeld
‘Tijger’ van Jan Jutte.
‘Dit is geen cobra’ van Bette Westera en Sylvia Weve. Beeld
‘Dit is geen cobra’ van Bette Westera en Sylvia Weve.
‘Niemand ziet het’ van Dolf Verroen. Beeld
‘Niemand ziet het’ van Dolf Verroen.
‘Het geheime boek van Sinterklaas’ van Floortje Zwigtman. Beeld
‘Het geheime boek van Sinterklaas’ van Floortje Zwigtman.
‘Toen het oorlog was, 1939-1945' van Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal. Beeld
‘Toen het oorlog was, 1939-1945' van Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal.
Meer over