AlbumrecensieAmici e rivali

Twee onbevreesde tenoren in zinderende Rossini-duetten ★★★★☆

null Beeld

Lawrence Brownlee en Michael Spyres traden twee jaar geleden voor het eerst samen op in het Amsterdamse Concertgebouw. In een concert uit duizenden imponeerden de twee onbevreesde tenoren met hun superieure zangkunst. Het spectaculaire hoogtepunt was toen de krachtmeting uit Rossini’s Otello tussen de titelheld en zijn aartsvijand Iago. Daarin jongleerden ze met hoge noten en daagden ze elkaar uit met razendsnelle loopjes en andere bravoure-daden.

Gelukkig staat dit duet ook op hun cd, die geheel gewijd is aan de Rossini-tenor, een begrip binnen de operastemtaxonomie. Dit duo-recital, begeleid door I Virtuosi Italiani onder leiding van Corrado Rovaris, laat zien dat Rossini ten minste twee verschillende tenorstemmen in zijn gedachten had. De klaroenachtige Brownlee gedijt in de hoogte. Moeiteloos strooit hij met hoge c’s en een enkele d. De stem van Spyres is donkerder en heeft een lagere kern.

Spyres is zelfs uiterst geloofwaardig in de baritonrol van Figaro uit Il barbiere di Siviglia. De timing van dit enige komische fragment wil echter niet echt vlotten. De serieuze operascènes daarentegen zinderen van spanning. Een must voor Rossini-liefhebbers.

Lawrence Brownlee & Michael Spyres

Amici e rivali

Klassiek

★★★★☆

Erato

Meer over