FilmVenetië

Twee Nederlandse ‘elandfilms’ op het internationale filmfestival in Venetië dit jaar

Nu het festival van Venetië zijn einde nadert, is het tijd voor de premières van twee ‘eilandfilms’. Het Italiaanse Capri-Revolution, met de Nederlandse acteur Reinout Scholten van Aschat als commune­leider, en de Nederlandse kortfilm L’été et tout le reste van regisseur Sven Bresser, over jongeren op Corsica.

Reinout Scholten van Aschat op het 75ste international filmfestival in Venetië. Beeld REUTERS
Reinout Scholten van Aschat op het 75ste international filmfestival in Venetië.Beeld REUTERS

‘Reinout Sjolten van Asjat’, zegt de Italiaanse omroepster in de perszaal te Venetië, worstelend met de sch-klanken bij het voorstellen van de mannelijke hoofdrolspeler van Capri-Revolution. In het naar de Gouden Leeuw meedingende periodedrama van de Italiaanse regisseur Mario ­Martone stapt Reinout Scholten van Aschat (28) als Jezusfiguur de film binnen, met baard en lang haar. ‘Ben je de duivel?’, vraagt een jonge mooie geitenhoedster aan de Noord-Europeaan, die een troep blootdansende en mediterende communeleden aanvoert op het Italiaanse eiland Capri.

‘Ik bezocht Reinout in een klein ­Nederlands stadje’, zegt Martone tegen de verzamelde pers. De 58-jarige regisseur had aanvankelijk een Duitssprekende goeroe en acteur in gedachten, maar stuitte bij de agentschappen op de Nederlander. Hij sprong vlot in het vliegtuig om Scholten van Aschat te zien spelen in de theatervoorstelling On the Road in Arnhem. In het Nederlands en dus onverstaanbaar voor de Italiaan, maar dat gaf niet: ‘Ik had zijn films gezien, maar ik vond dat ik hem ook echt moest zien en leren kennen voor ik hem castte.’

Het is de eerste grote buitenlandse rol voor Scholten van Aschat, die eerder onder meer het op Willem Holleeder gebaseerde personage speelde in De Heineken-ontvoering (2011).

In ­Capri-Revolution betrekt de uit India verkaste commune de oude ruïnes op het hoger gelegen eilanddeel, waar Lucia haar geiten laat grazen. Het rebelse meisje raakt gebiologeerd door de goeroe en zijn discipelen, zoekt contact en raakt verstrikt tussen het communebestaan en het patriarchale, voor haar als vrouw zo beknellende dorpsbestaan in ruraal Italië, kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Capri-Revolution, dat met zijn dialogen blijkgeeft van Martones toneelachtergrond, werd bij de eerste vertoningen enthousiast ontvangen door het Italiaanse festivalpubliek.

L'été et tout le reste

Ook L’été et tout le reste speelt zich af op een eiland. Sven Bressers kortfilm wordt in Venetië vertoond in de Orizzonti-competitie. De 26-jarige Nederlandse regisseur komt al sinds zijn jeugd op Corsica, waar zijn opa ooit een huis liet bouwen. Hij raakte gefascineerd door de jaarlijkse verandering op het eiland als het vakantieseizoen voorbij is en alles prompt leegloopt.

Zijn fraaie fictiefilm portretteert twee Corsicaanse jongens die achterblijven, wat rondscheuren in hun aftandse Volkswagen en weifelen of ze niet óók weg moeten.

Bresser werd deze week ook genomineerd voor twee Gouden Kalveren: eentje voor L’été et tout le reste, en een voor zijn middellange film Free Fight, over twee vechtsportende broers. Bresser, kort voor zijn première in ­Venetië: ‘Ik kan er nu heel nuchter over doen, maar ik stond natuurlijk gewoon te springen.’

Bankier van het verzet Nederlandse Oscarinzending

Bankier van het verzet is de ­Nederlandse inzending voor de jaarlijkse Oscars. Het waargebeurde oorlogsdrama van regisseur Joram Lürsen is gekozen door een commissie van afgevaardigden uit de Nederlandse filmbranche. De in Nederland door 400 duizend mensen bezochte speelfilm is met elf nominaties ook de grote favoriet bij de Gouden Kalveren-uitreiking aan het slot van het Nederlands Film Festival.

Bankier van het verzet.  Beeld
Bankier van het verzet.
Meer over