TheaterrecensieKunst & Kitsch

Twee goede actrices, maar Kunst & Kitsch is een stuk dat nergens op slaat (twee sterren)

Er wordt goed geacteerd in Kunst & Kitsch, maar het blijft duister waarom deze maffe klucht uit 1987 nu weer op de planken staat.

Kunst & Kitsch.Beeld Peggy de Haan

Twee goede actrices, een regisseur die ze opzweept tot komediespel, en een stuk dat nergens op slaat. Ziehier de elementen waaruit de voorstelling Kunst & Kitsch is opgebouwd. Het betreft een door regisseur Jon van Eerd geschreven Nederlandse bewerking van Peter Shaffers Lettice and Lovage uit 1987. Destijds was het stuk een vehikel voor de Engelse topactrice Maggie Smith die er veel succes mee had op West-End in Londen. Nu spelen Liz Snoijink en Raymonde de Kuyper de hoofdrollen. Dat doen zij erg goed, maar je denkt toch de hele avond: dames, waar gaat dit over? En waarom doen jullie zo geëxalteerd?

In het kort: Lavia Duffet (Snoijink) geeft rondleidingen in een historisch Haags pand en leeft eigenlijk in het verleden. Mieke Schwaab (De Kuyper) is de baas van het bureau dat die rondleidingen organiseert en betrapt haar op ­te veel fantasie. Zelf is Mieke ook nogal vreemd, want ze fulmineert bijvoorbeeld tegen de moderne architectuur die haar omringt. De vrouwen vinden elkaar in hun afkeer van de nieuwe tijd, en gaan zelfs stiekem historische (moord)verhalen naspelen. Met een bloederige afloop tot gevolg.

Jawel, dit is dezelfde Peter Shaffer die stukken als Equus en Amadeus schreef, moderne klassiekers die nog steeds worden gespeeld. De meerwaarde van Kunst & Kitsch in het huidige toneelaanbod is me totaal ontgaan. Maar toegegeven: Liz Snoijink is erg leuk in haar avondvullende hysterie, met al haar ohhhh’s en ahhhh’s, en gilletjes, en uitvergroot toneelspel, inclusief een knap gespeelde waanzinscène. Dat heeft Van Eerd toch maar mooi bereikt in deze in vol ornaat aangeklede komedie. Volgende keer een beter stuk graag.

Kunst & Kitsch van Peter Shaffer door Het Pretpakhuis, regie Jon van Eerd. Gezien 24.9 Schouwburg Amstelveen. Tournee.

Meer over