Twee bloeddorstige werelden tegenover elkaar in de verslavende serie Billions

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

Mark Moorman
Damian Lewis als Bobby 'Axe' Axelrod in Billions. Beeld
Damian Lewis als Bobby 'Axe' Axelrod in Billions.Beeld

In de Amerikaanse serie Billions staan twee mannen en twee werelden tegenover elkaar. Damian Lewis (bekend uit veel series, maar toch ook en voor altijd Brody uit Homeland) is hedgefundmagnaat Bobby Axelrod, een hoogbegaafde straatvechter uit Queens en directeur van een niets en niemand ontziend bedrijf waarin miljarden rondgaan.

Zijn tegenspeler is de openbare aanklager Chuck Rhoades (de geweldige Paul Giamatti), die van het onderuithalen van Axelrod zijn levenswerk heeft gemaakt. Complicerende factor (een van de vele) is dat de vrouw van de aanklager (Maggie Siff) een soort spiritueel adviseur van Axelrod is. U ziet belangenverstrengeling in het verschiet? U zou weleens gelijk kunnen hebben.

De contrasten tussen beide werelden worden klassiek genoeg aangezet (de casual masters of the universe achter de beeldschermen in hun glazen paleizen versus de wetsdienaren in pak in hun benauwde, met paperassen volgestouwde kamers), maar de schrijvers hebben genoeg nuances ingebouwd.

De bloeddorst waarmee de mannen elkaar te lijf gaan, heeft bijzonder weinig te maken met gerechtigheid, maar meer met jaloezie en achtergrond. Chuck Rhoades komt uit een wereld van oud geld en zijn strijd tegen de straatvechters van Axelrod heeft ook iets weg van de oude elite die de nieuwe elite dwarszit.

Billions

Drama.
Van Brian Koppelman en Andrew Ross Sorkin.
Met Damian Lewis, Paul Giamatti en Maggie Sif.
Te zien op Ziggo XL.

Een van de schrijvers van de serie is journalist Andrew Ross Sorkin, die met Too Big to Fail het definitieve boek over de laatste financiële crisis schreef. Hij weet waarover hij het heeft en de zakelijke kwesties die langskomen blijven helder; dit in tegenstelling tot een serie als Suits, waarin de juridische plots volstrekt hermetisch zijn (maar de pakken strak).

Chuck Rhoades zou gebaseerd zijn op de figuur van Preet Bharara, de onlangs door Trump ontslagen aanklager uit New York, die een kruistocht tegen Wall Street voerde. Bharara is hier geen bekende figuur, maar Giamatti speelt hoe dan ook een geweldige rol: een getergde man die in zijn rollende monologen over gerechtigheid voortdurend overhelt naar de duistere zijde van het leven.

Billions is een verslavende serie (van Showtime), waarvan op Ziggo XL net het tweede seizoen is begonnen. In de VS werd eerder deze maand het derde seizoen aangekondigd; net op tijd voor de volgende financiële crisis.

Meer over