Tv-recensieDe Wereld Draait Door

Tv-recensie: Hier Encore werd in zijn geheel afgespeeld, een grotere eer kan DWDD je niet bewijzen

Julien Althuisius. Beeld
Julien Althuisius.

‘Dit is een rare dag. Niet per se een verdrietige dag.’ Matthijs van Nieuwkerk vertelde aan het begin van DWDD aan tafelheer Özcan Akyol hoe hij zich voelde, nu zijn grote held Charles Aznavour niet meer was. Van Nieuwkerk voelde zich ontheemd, vertelde hij, de stem van Aznavour had hem 54 jaar vergezeld. Wat volgde was een fraai eerbetoon aan Aznavour van een half uur. Ivo Niehe, ‘broeder in de liefde voor Charles’ was te gast en kende zijn rol. Hij zat er vooral om Van Nieuwkerk te assisteren in zijn ode. ‘Je bent je eigen gast’ zei Niehe. Het mooiste nummer (volgens beide heren) was natuurlijk Hier Encore, dat als afsluiter in zijn geheel werd afgespeeld. Een grotere eer kan DWDD je niet bewijzen.

Behalve Aznavour was er de afgelopen dagen nog een groot artiest die ons - in zekere zin - ontviel. Zaterdagavond was Kanye West te gast bij Saturday Night Live (SNL). Hij bracht zijn nieuwste nummer ten gehore, waarbij hij verkleed ging als een fles bronwater. Aan het eind van de show trad Kanye nogmaals op, alleen dit keer had hij een rood Make America Great Again-petje op, het clubkostuum van Donald Trump. Het hele optreden, dat ontaarde in een impromptu speech, haalde de uitzending niet, maar na afloop verschenen er video’s van op sociale media.

West zei onder andere dat hij van witte mensen wel eens de vraag kreeg: hoe kan je aanhanger zijn van Trump, dat is toch een racist? Nou, vertelde West, ‘als racisme me iets zou kunnen schelen, was ik al lang uit Amerika verhuisd.’ Hm, oké. Het deed denken aan eerdere opmerkingen van Kanye waarin hij slavernij een keuze noemde, of racisme een ‘gedateerd concept’. Te horen is hoe de maker van de video, komiek Chris Rock, op een gegeven moment moet lachen en ‘oh my god’ fluistert.

Kanye bewees maar weer eens dat buitengewoon getalenteerd en volslagen idioot twee eigenschappen zijn die elkaar niet hoeven uit te sluiten. Helaas slaat de meter de laatste jaren vooral uit naar het laatste. Niet omdat West zich profileert als een Trump-aanhanger, maar door het wereldvreemde geraaskal waarmee hij dat steeds doet. Zaterdag haalde hij eerst uit naar de Democratische partij. ‘Weet je het is net als dat plan dat ze hadden om de vaders uit huis te halen en bijstand te promoten. Wisten jullie dat? Dat is een plan van de Democraten.’ (?) Om bijna in dezelfde adem te zeggen dat mensen hun hart moeten volgen, en niet hun verstand. Want: ‘Zo worden we gecontroleerd. Zo worden we geprogrammeerd. Als je vooruitgang wil in de wereld, probeer dan liefde.’

Uiteindelijk ging Kanye weer zingen, de band weer spelen en kwam de show tot een einde. Maar niet voordat een eenzame fan in het publiek op een onverlaten moment ‘I love you Kanye’ schreeuwde. Op een vreemde manier somde Kanye’s antwoord daarop treffend het hele optreden - en eigenlijk ook wel het hedendaagse Amerika - op. ‘I love me too.’

Meer over