Tv-nostalgie: Oude series krijgen nieuw jasje

Het vervolg op de succesvolle sitcom Full House (ja: Fuller House) legt een vorm van tv-nostalgie bloot: nieuwe series met personages die meegroeien als huisvrienden.

Fuller House met Candace Cameron, Andrea Barber en Jodie Sweetin. Beeld Michael Yarish/Netflix
Fuller House met Candace Cameron, Andrea Barber en Jodie Sweetin.Beeld Michael Yarish/Netflix

O, wat hadden ze een lol in dat rijtjeshuis in San Francisco. Acht jaar lang (1987-1995) konden we genieten van de verkleedpartijen, streken en liedjes van de familie Tanner. Even opfrissen: de tv-serie Full House volgde Danny Tanner (America's Funniest's Bob Saget), die zijn vrouw verloor in een auto-ongeluk. Hij voedt zijn dochters D.J., Stephanie en Michelle op met de hulp van hunky zwager Jesse en clown Joey. De sitcom was een groot succes, nog vóór Friends het publiek veroverde.

De geschiedenis herhaalt zich nu in Fuller House, vanaf morgen te zien op Netflix. Danny's oudste dochter D.J. (Candace Cameron Bure) staat er nu alleen voor, nadat haar (brandweer)man om het leven is gekomen. Ze voedt haar drie zoontjes op met de hulp van stoere zus Stephanie (Jodie Sweetin) en hysterische buurmeisje Kimmy (Andrea Barber). In aflevering 1 komen alle familieleden nog een keer de trap af (op de Olsen Twins na), maar daarna zullen ze slechts af en toe op bezoek komen.

Vanaf hun vertrek uit het huis is Fuller House weer heel, tja, Full House. Strubbelingen met vroegwijze kinderen verpakt in flauwe grapjes. Moeder: wil je een lekkere milkshake bij het ontbijt? Zoon: 'You're up to something.' Dat werk. U hoeft niet te lachen, dat doet de lachband voor u (kenmerkend voor de vorige eeuw). Scènes worden nog steeds aan elkaar gelijmd met een gitaarrif. Nogal gedateerd dus, vooral omdat tv-humor sinds de komst van HBO zo is veranderd: harder, rauwer, ongemakkelijker.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Full House, met van links af Andrea Barber, Jodie Sweetin en Candace Cameron. Beeld
Full House, met van links af Andrea Barber, Jodie Sweetin en Candace Cameron.Beeld

Geruchten over spin-offs

Toch loopt iedereen kennelijk warm voor die nostalgie. Netflix werkt naast Fuller House aan een vierdelige revival van Gilmore Girls. Er gaan geruchten over een spin-off van zowel Married with Children als The Fresh Prince of Bel-Air. En afgelopen zondag was er een veelbesproken eerbetoon aan regisseur James Burrows (Cheers, Frasier, Will & Grace). Fans hoopten vurig op een reünie van Friends, maar het bleef bij een interview met de cast over hun komediepapa. Chandler was er niet bij.

Waarom die heimwee naar vroeger, terwijl tv-series nu vernieuwender zijn dan ooit? Na de jaren negentig werd tv 'grimmiger', zegt Fuller House-actrice Candace Cameron (39) tijdens een rondetafelgesprek met journalisten in Pasadena, Californië. 'Toen kwamen de realityshows. Vroeger keken we nog tv met het hele gezin, met Fuller House willen we hetzelfde doen voor onze kinderen.' Tv-zusje Jodie Sweetin (34): 'Na al dat voyeurisme op tv denk ik nu vaak: vertel gewoon een verhaal.'

Voor de makers van de series is het een grote troef dat kijkers de personages al kennen en vaak letterlijk met hen zijn opgegroeid. De jonge kijkers van toen zijn ook de consumenten van nu - prettig voor adverteerders. En omdat bovengenoemde series na hun finale oneindig vaak zijn herhaald, blijf je je afvragen: hoe zou het nu zijn met...? Vooral als de acteurs na de serie niets wezenlijks meer doen. Hoe verder acteurs van de radar verdwijnen, hoe groter het mysterie rondom hun (denkbeeldige) lot.

Daarom is een Friends-reünie voorlopig ook niet snel te verwachten. De acteurs hebben nog genoeg geld en aandacht. Voor de cast van Fuller House ligt dat anders. Andrea Barber stopte na Full House met acteren en kreeg kinderen. Jodie Sweetin viel in een gat, raakte verslaafd aan drugs, maar werd uiteindelijk gered door haar gezin. Candace Cameron (zus van Kirk, bekend van Growing Pains) acteert naast het moederschap nog het meest, maar niet in iets noemenswaardigs.

'Acteren is net fietsen'

Zij pakken dus met liefde hun rol weer op - nu als wijze volwassenen - en genieten van de wereldwijde aandacht die ze opnieuw krijgen. 'Ik vroeg me af of ik het na al die jaren nog kon', zegt Barber (39). 'Maar acteren is net fietsen.' Haar personage Kimmy Gibbler is voor velen een cultfiguur, dankzij haar bijzondere kledingkeuze en absurde kijk op de wereld. 'Ja, mensen kicken op Kimmy, met haar donuthandtas en spek-en-ei-sjaaltje. Die uitbundige kleding is een personage op zich.'

De drie dames vertellen dat ze elkaar na al die jaren echt als zussen zijn gaan zien. Dat ze huilden toen ze het decor van hun ouderlijk huis weer zagen en de teksten met elkaar moesten oefenen. Dat de cast er praktisch hetzelfde uitziet als toen (vooral oom Jesse, gespeeld door John Stamos), maar dat ze door het moederschap de nieuwe kinderen op de set willen beschermen tegen de keerzijden van de roem.

Ook de cast is dus nostalgisch, maar willen ze anno 2016 niet liever iets meer de randjes opzoeken en zo de serie heruitvinden? Volgens Cameron worden lastige onderwerpen (zoals sterfgevallen) niet uit de weg gegaan. In Fuller House wordt tante Stephanie bovendien neergezet als een wilde dj, met grapjes over uitgaan en drank. Dat zou je kunnen linken aan het drugsverleden van actrice Sweetin. Maar in Pasadena vroeg men zich ook af: zowel Full als Fuller House gaan indirect over niet-traditionele gezinnen. Wordt het niet tijd, nu de blije sitcombubbel is geknapt, om dergelijke onderwerpen explicieter te behandelen?

De cast van Full House. Beeld
De cast van Full House.Beeld

Homoseksuele ouders en religieuze vrijheid

'De laatste jaren hebben we veel reacties gehad van alleenstaande en homoseksuele ouders', zegt Robert L. Boyett, producent van de twee series. 'Dankzij de herhalingen kon hun kind op school zeggen: bij Full House hebben ze ook drie ouders. Dus wie weet snijden we dat aan.'

Dan gaat de microfoon naar Cameron, die in de Verenigde Staten toch bekendstaat als conservatief christen (ook dat deelt ze met broer Kirk). 'Ik blijf mijn religieuze vrijheid verdedigen', zegt ze stellig. 'Maar ik ben ook actrice. En ik wil dat onze personages alles ervaren wat in onze maatschappij speelt. Daar sta ik volledig achter.'

Niet alleen populaire comedyseries krijgen een nieuwe start. Ook in het genre actie en mysterie viert nostalgie hoogtij. Onlangs ging een 6-delig vervolg op The X-Files in première - en werd neergesabeld in de kritieken. Een derde seizoen Twin Peaks is in de maak. Van Fargo werden al twee seizoenen uitgezonden, gebaseerd op de gelijknamige film. Ook Heroes kreeg een extra seizoen: Heroes Reborn. In de pijplijn, volgens geruchten: Prison Break, Xena: Warrior Princess en Charmed.

X-Files Beeld Frank Ockenfels/2015 Fox Broadcasting
X-FilesBeeld Frank Ockenfels/2015 Fox Broadcasting
Meer over