Turkije laat tolk van nieuwssite Vice vrij

Mohammed Rasool, een verslaggever van nieuwssite Vice Media die in Turkije werd vastgehouden en beschuldigd van terrorisme, is vrijgelaten. Dit heeft Vice dinsdag bekendgemaakt. De medewerker zat ruim vier maanden in de gevangenis.

Redactie
Mohammed Rasool Beeld ap
Mohammed RasoolBeeld ap

Rasool, die de Iraakse nationaliteit heeft, werd op 27 augustus vorig jaar opgepakt en vastgezet door de Turkse politie. Zijn Britse collega's Phil Pendlebury en Jake Hanrahan werden ook gearresteerd, maar zij werden na elf dagen weer vrijgelaten. Rasool werd 131 dagen gevangengehouden en beschuldigd van het samenwerken met een terroristische organisatie.

De drie deden verslag van gevechten tussen de Turkse autoriteiten en de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die door de Turkse regering als terroristische organisatie wordt gezien. Ze waren aan het werk in Diyarbakir, de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije.

Op zwart

Tijdens Rasools gevangenschap voerde Vice actie in samenwerking met het in de VS gevestigde Committee to Protect Journalists (CPJ). Alle nieuwssites van Vice gingen in oktober wereldwijd op zwart. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde het handelen van de Turkse autoriteiten vorig jaar.

Na lange tijd kan Rasool Turkije nu dus verlaten. Hij kijkt er nu naar uit om herenigd te worden met zijn familie, vrienden en collega's, die vragen dat zijn privacy gerespecteerd wordt, meldt Vice in een verklaring.

Meer over